Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Cand salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba! Ce prevede Codul Muncii

11 /Oct2019
Tags: perioada de probaart 33 codul munciiangajare perioada de proba

Perioada de proba se poate insera in orice tip de contract individual de munca, fie dupa ce salariatul a parcurs modalitatile de verificare a pregatirii profesionale si a aptitudinilor personale, fie independent de acestea, la data incheierii contractului individual de munca.

In cazul incheierii unui contract individual de munca afectat de un termen suspensiv, avand in vedere formularea alin. (1), perioada de proba trebuie inscrisa la momentul incheierii contractului, nu ulterior.

"Am o intrebare legata de perioada de proba, nu stiu cum se interpreteaza exact acest articol din Codul muncii: „Art. 33. – Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni”. Cum ma poate influenta in cazul angajarii aceleasi persoane de mai multe ori, de cate ori am dreptul sa angajez o persona in cadrul unei firme cu perioada de proba?"

 

Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:

 

Art. 31 alin. (1) prevede posibilitatea pentru partile contractului individual de munca de a insera o clauza privind durata perioadei de proba, referindu-se la un maxim al acesteia, si nu la un minim al perioadei. Pentru functiile de executie, perioada de proba (de pana la 90 de zile calendaristice) este prevazuta unitar aplicandu-se atat functiilor calificate, cat si celor necalificate; pentru functiile de conducere perioada de proba este de cel mult 120 de zile calendaristice.

 

ATENTIE!

Pentru a inlatura abuzurile angajatorului de a se folosi de incetarea contractului individual de munca printr-o simpla notificare scrisa, textul de lege stabileste ca nu se pot efectua angajari succesive de proba ale mai multor persoane care vizeaza acelasi post pentru o perioada mai mare de 1 an.

Aceasta dispozitie nu are in vedere interdictia angajatorului de a mai efectua angajari pe postul respectiv, ci stabileste interdictia de a mai stabili o perioada de proba si, in consecinta, de a avea initiativa incetarii contractului individual de munca printr-o notificare scrisa, nemotivata.

Ca o masura de protectie impotriva eventualelor abuzuri ale angajatorului de a uza de concedieri frecvente, avand in vedere simplitatea procedurii concedierii in perioada de proba, s-a limitat posibilitatea angajarii de personal pentru acelasi post.

Astfel, legiuitorul a stabilit ca se pot face angajari succesive, in cazul concedierilor in perioada de proba, pe o durata de maximum 12 luni.

La o analiza a textului, rezulta ca intre prima angajare pe perioada de proba si ultima angajare pe perioada de proba poate sa treaca un an, indiferent de numarul de angajari care s-au realizat in aceasta perioada.
Dupa expirarea celor 12 luni, angajatorul nu mai este in drept, nu sa angajeze pe cineva, ci nu mai este in drept sa concedieze in perioada de proba.

In ceea ce priveste angajarea aceleiasi persoane, daca persoana este angajata de fiecare data pe alta functie, are dreptul la perioada de proba. Insa daca persoana este angajata pe aceeasi functie nu mai beneficiaza de perioada de proba. Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca, nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze actvitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase. (art. 32 alin. (2) din Codul muncii).

 


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cand salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba! Ce prevede Codul Muncii":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
bufff
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".