Concediul de risc maternal
Este concediul de care beneficiaza salariatele gravide, care au nascut recent, care alapteaza, pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate poate fi acordat mamei, inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile.
Perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.
Concediul paternal
Concediul paternal reprezinta un drept ce se cuvine tatalului copilului nou-nascut, doar daca acesta detine calitatea de salariat.
Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Concediul pentru cresterea copilului
Potrivit dispozitiilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la ... continuarea pe LegislatiaMuncii.ro>>>>