Noile masuri vizeaza trei categorii de persoane:
- beneficiarii concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani;
- persoanele care au adoptat un copil si beneficiaza de concediul si indemnizatia de acomodare prevazuta de Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei;
- personalul din centrele sociale rezidentiale aflat in izolare preventiva la domiciliu.
Pentru persoanele beneficiare ale concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani, la data instituirii starii de urgenta, Guvernul a stabilit ca aceste drepturi se vor asigura pe toata durata instituirii starii de urgenta si in situatia in care copilul a implinit varsta de 7 ani sau daca urmeaza sa implineasca aceasta varsta in aceasta perioada.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Persoanele care, la data instituirii starii de urgenta, erau in concediu de acomodare si primeau indemnizatia de acomodare prevazute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adoptiei, vor continua sa beneficieze de aceste drepturi pe toata durata instituirii starii de urgenta, chiar daca in aceast timp s-a finalizat perioada maxima de concediu prevazuta de lege.
Executivul a mai stabilit ca personalul angajat al centrelor sociale rezidentiale care stau 14 zile in izolare preventiva la locul de munca, iar apoi sunt obligate sa stea in izolare preventiva la domiciliu alte 14 zile, beneficiaza de mentinerea drepturilor salariale avute in luna anterioara decretarii starii de urgenta, intrucat au efectuat numarul total de ore aferent unei luni in cele 14 zile de izolare la locul de munca. Mentionam ca este vorba de angajatii centrelor de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, ai centrelor de ingrijire copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.