Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Cat va sta angajatul in preaviz daca si-a dat demisia?

08 /Nov2017
Tags: preavizconcediere disciplinarapreaviz la demisiedemisie cu preavizconcediere cu preaviz

Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului, prin care acesta, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa finalizarea perioadei de preaviz, conform art. 81 din Codul Muncii.

Atentie la faptul ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Nu uitam faptul ca pe durata preavizului, contractul de munca va continua sa isi produca toate efectele.


Contractul individual de munca va inceta la data la care preavizul expira sau la data la care angajatorul renunta total sau partial la acest termen al finalizarii preavizului.
 

Da, angajatorul poate renunta la termenul de preaziv atunci cand salariatul demisioneaza. Daca salariatul isi prezinta demisia, angajatorul poate sa isi elibereze salariatul de obligatia de a mai ramane in perioada de preaviz.
 

Dar in niciun caz, angajatorul nu va fi obligat sa mentina raporturile de munca dupa ce salariatul isi prezinta demisia. De ce? Pentru ca preavizul la demisie reprezinta o forma de protectie pentru angajator, astfel incat acesta sa aiba timp sa isi caute un angajat nou. Angajatorul poate renunta la aceasta forma de protectie. Poate dispune ca salariatul sa nu isi mai realizeze perioada de preaviz din momentul in care acesta si-a prezentat demisia.
 

Evident, la concedierea salariatului, lucrurile nu mai sunt la fel. Dimpotriva, preavizul la concediere reprezinta protectie pentru salariat iar Codul Muncii spune clar faptul ca acesta nu poate renunta la drepturile conferite prin lege. Cu alte cuvinte, daca ai fost concediat, trebuie sa ramai in preaviz insa angajatorul poate sa isi dea voie sa nu lucrezi pe perioada preavizului, sa nu fii prezent la lucru, sa iti poti concentra tot timpul pe care il ai la dispozitie pentru identificarea unui nou loc de munca.
 

La concediere, angajatorul nu este obligat sa iti reduca programul de lucru pe perioada preavizului, insa o poate face daca doreste. In acest caz, nu are voie sa iti taie din salariu.


Mai multe informatii despre preaviz aflati pe LegislatiaMuncii.ro

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cat va sta angajatul in preaviz daca si-a dat demisia?":
Rating:

Nota: 4.52 din 5 din 51 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2018-09-06 12:33:15

Interdicția angajatorului de a nu-ți tăia din salariu, în cazul reducerii programului de lucru pe perioada preavizului se impune, de asemenea și în cazul în care își dă acordul pentru ca angajatul să nu fie prezent la serviciu/să nu lucreze pe perioada preavizului? Mulțumesc

TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".