Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce modificari importante a adus OUG nr. 79/2017 referitoare la contributii si salarizare

24 /Nov2017
Tags: codul muncii 2017munca suplimentaraoug 79/2017

Dupa modificarea Codului muncii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, intrebarile provenind din partea angajatorilor nu au incetat nicio clipa.

Acest editorial a aparut in Consilier Codul Muncii din luna noiembrie 2017.


Cum anume putem indeplini obligatia de a pastra o copie a contractului de munca la locul de munca al salariatului? Cum putem monitoriza ora de incepere si ora de sfarsit a activitatii in fiecare zi? Este necesara semnatura salariatului? Se revine la condica de prezenta? Ce facem cu salariatii mobili? Dar cu cei aflati in delegatie? Dar cu salariatii care se deplaseaza de la un client la altul? Cum poate fi, in aceste circumstante, pastrata confidentialitatea clauzelor contractului de munca? Ce va controla propriu-zis inspectorul de munca?

Inspectia muncii insasi, confruntata fiind cu acest val de intrebari, a emis o clarificare, care nu a rezolvat din pacate toate aspectele. Iar in cele din urma, ca urmare si a lobby-ului facut de organizatiile patronale, se pare ca se va proceda la modificarea si nuantarea noilor obligatii ale angajatorului, astfel incat sa se ajunga la o solutie de compromis. “Locul de munca” unde se pune problema pastrarii unei copii a contractului de munca va fi interpretat ca fiind locul de munca organizat de angajator, si nu orice punct in care s-ar afla, pentru moment, salariatul. Iar monitorizarea orei de incepere si de sfarsit a activitatii ar putea fi facuta in orice modalitate decisa de angajator – inclusiv prin desemnarea, prin decizie interna, a unei persoane cu competenta monitorizarii inceperii/sfarsitului activitatii fiecarui salariat.

Atentie: faptul ca de acum se realizeaza aceasta monitorizare nu le da dreptul salariatilor sa solicite plata de ore suplimentare daca, de exemplu, au ajuns la munca mai devreme sau au plecat mai tarziu decat prevedea programul de lucru. Monitorizarea orei de incepere si sfarsit a programului fiecarui lucru este o chestiune distincta de stabilirea timpului de lucru si a orelor suplimentare; acestea din urma se presteaza, potrivit art. 121 alin. (1) din Codul muncii, numai la solicitarea angajatorului. Daca nu exista solicitare – nu exista nici munca suplimentara, indiferent cat a stat salariatul la serviciu.

Prezenta actualizare - si, deopotriva, actualizarea lunii viitoare – cauta sa limpezeasca o parte dintre aceste probleme. Nu o poate face integral, deoarece, sa recunoastem, modificarea Codului muncii intervenita prin recenta ordonanta de urgenta nu are nimic comun cu tendintele europene ale momentului, care sunt de profunda flexibilizare a raporturilor de munca. Dimpotriva, asistam la o intoarcere spre rigiditatea reglementarii.

Prezenta actualizare este dedicata, pe de alta parte, noilor modificari intervenite in planul reglementarii relatiei de munca cu persoanele cu handicap. Cum le angajam si – mai departe – cum anume desfasuram raportul de munca: aceasta este una dintre problemele principale ale momentului, la care va prezentam, detaliat, solutiile.


Am realizat de asemenea si o actualizare completa a Cuprinsului, astfel incat sa puteti accesa informatiile care va sunt necesare – in cel mai scurt timp.

Vom fi in continuare aliatul dumneavoastra in intelegerea si aplicarea fiecarui text de lege. Trebuie doar sa ne semnalati dificultatile cu care va confruntati – vom cauta sa le surmontam. Pe data viitoare, asadar!

...vezi mai multe detalii aici >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce modificari importante a adus OUG nr. 79/2017 referitoare la contributii si salarizare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".