In acest context, mai bine de 10.000 de bosniaci au solicitat permise de lucru in Germania, potrivit Agentiei pentru forta de munca. In acest context, aproximativ 2.700 de asistenti medicali au parasit Bosnia, tara cu o populatie de 3,5 milioane de locuitori, observa Agerpres, citand Reuters.
Lucrurile sunt similare si in alte tari, precum Serbia si Croatia. Mai bine de 1.600 de cadre medicale din Serbia au cerut permis pentru a lucra in strainatate in ultimii doi ani si aproape 1.300 din Croatia, in ultimii patru ani, de cand tara a aderat la Uniunea Europeana.
Dat fiind faptul ca aceste tari din Balcani intampina conditii grele de munca si venituri mici, nici nu este de mirare ca medicii doresc sa paraseasca tara, sperand intr-un viitor mai bun.
Acest aspect a fost cu atat mai evident in anul 2016, cand un apel la muncitori straini lansat de Germania a fost intampinat cu un raspuns masiv. Desi este cea mai puternica economie a Europei, Germania sufera din pricina deficitului de 10.000 de asistenti medicali si de 2.000 de medici. Pana in 2021, mai bine de 40.000 de medici inregistrati urmeaza sa se pensioneze, fapt care i-a nelinistit pe nemti.
Potrivit Asociatiei medicale germane, 2.365 de medici din cele sapte foste republici iugoslave au fost inregistrati in Germania anul trecut, inclusiv 864 din Serbia.
In acest context, autoritatile din Serbia sunt ingrijorate, avand in vedere ca isi pierd cei mai buni experti si nu stiu cum ar putea gestiona aceasta criza a medicilor.
Pe de alta parte, cadrele medicale sunt nemultumite din pricina salariilor foarte mici si a conditiilor vitrege de munca. De exemplu, asistenti medicali primesc intre 250 si 400 de euro in Serbia si Bosnia, fata de 1.500 de euro, salariul de inceput pentru un asistent in Germania.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului