In acest context, accesul cetatenilor romani la locurile de munca vacante oferite de angajatorii din strainatate se poate face pe mai multe cai: prin Reteaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale incheiate de Romania cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a fortei de munca sau prin cautare individuala.
Toate locurile de munca vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un post este necesar sa fie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE.
Cetatenii care apeleaza la serviciile de mediere oferite de o firma de plasare a fortei de munca in strainatate ca, inainte de plata oricarui comision sau taxa, sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca din judetul in care isi are sediul firma, pentru a se interesa daca aceasta este inregistrata, a avut sesizari sau plangeri cu privire la activitatea desfasurata, sa analizeze atent, inainte de semnare, contractele de munca sau contractele de mediere care trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata.
Datele de contact ale inspectoratelor teritoriale de munca le puteti accesa la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact.
In Romania persoanele fizice nu pot desfasura activitate de mediere a fortei de munca in strainatate.
Orice incalcare a prevederilor legale in activitatea de mediere a fortei de munca in strainatate sa fie sesizata autoritatilor competente.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Sursa: anofm