Concediul de acomodare este un nou tip de concediu, care se va acorda incepand cu data de 12 august 2016. Vom prezenta, mai jos, cele mai importante lucruri legate de concediul de acomodare, pe care trebuie sa le cunoasca atat angajatorii cat si persoanele vizate.
Asadar, concediul de acomodare reprezinta concediul de care beneficiaza persoanele care adopta un copil. Acest nou tip de concediu a fost introdus prin adoptarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 273/2004 privind procedura adoptiei, care va intra in vigoare la data de 12 august 2016.
Beneficiarul concediului de acomodare este persoana care adopta, sau oricare dintre sotii familiei care adopta, si care realizeaza venituri supuse impozabile, in conditiile legii.
Durata concediului de acomodare este de cel mult 1 an, timp in care beneficiarul va primi o indemnizatie lunara in valoare de 1.700 de lei.
Aceasta perioada este considerata vechime in munca si este asimilata stagiului de cotizare pentru concediile medicale, pensie si somaj.
De asemenea, pe durata concediului de acomodare nu se datoreaza impozit sau contributii sociale, in afara de CASS.
Noua lege prevede si obligatii specifice pentru angajatorul al carui salariat adopta un copil. Astfel, salariatul care adopta un copil are dreptul la timp liber pentru a obtine atestatul impus de lege.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, angajatorul are obligatia de a acorda salariatului sau, dupa caz, salariatilor sot si sotie, care adopta un copil, timp liber pentru efectuarea evaluarilor impuse de lege.
Atentie la faptul ca timpul liber se acorda fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a cel mult 40 de ore pe an.
De la data intrarii in vigoare a noului act legislativ, nerespectarea obligatiei de a acorda timp liber parintelui adoptiv constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de pana la 2.500 de lei.