Afla de acest lucru, telefonic, de la un alt coleg, iar ulterior primeste de la acesta un plic cu decizia de suspendare, dar fara semnatura de preluare. In data de 25.04.2023 salariata solicita in scris angajatorului, o lamurire a deciziei de suspendare, in conditiile in care salariata astepta un raspuns la cererea de incetare a CIM prin acordul partilor. In data de 26.04.2023 salariata primeste pe adresa de e-mail o invitatie la comisia de cercetare disciplinara, pentru absente nemotivate. Cum recomandati sa procedeze salariata in aceste conditii? Facem precizarea ca intre salariata si administrator au fost relatii tensionate."
Raspunsul specialistului:
Salariata avea obligatia sa se prezinte la locul de munca chiar daca a formulat cerere de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor. Faptul ca angajatorul nu a aprobat si/sau nu i-a comunicat raspunsul la cererea de incetare a contractului de munca cu acordul partilor, nu o indreptatea sa absenteze de la locul de munca, asa incat daca nu exista o alta justificare, absentele sunt nemotivate.
In situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit vreuna dintre obligatiile prevazute in contractul de munca salariata ar putea demisiona fara preaviz in baza art. 81 alin. (8) din Codul muncii:
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform art. 251 din Codul muncii:
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(11) Pentru efectuarea cercetarii disciplinare, angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile,a salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti potrivit alin. (11), precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Avand in vedere reglementarile de mai sus ceea ce are de facut salariata este sa se prezinte la cercetare disciplinara unde va formula apararile in favoarea sa.
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si HR.