Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
"Va rog sa ma ajutati cu un model de dispozitie chemare salariat pentru a lucra cateva ore intr-un weekend."
In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive care se socoteste de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 2 zile consecutive.
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Repausul saptamanal se acorda in natura. Asa incat nu exista posibilitatea ca angajatorul numai sa plateasca sporul pentru munca in weekend si sa acorde ore libere ci daca salariatul a prestat activitate in zilele de repaus saptamanal trebuie sa beneficieze atat de sporul pentru munca in weekend cat si de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Repausul se acorda saptamanal de unde ii vine si denumirea de repaus saptamanal.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Prin urmare, conditiile in care se poate desfasura activitate in zilele de repaus saptamanal fac obiectul contractului colectiv de munca sau regulamentului intern, dupa caz.
Daca aceste conditii legale sunt indeplinite, apreciem ca un eventual model de dispozitie de efectuare a muncii in una din zilele de repaus saptamanal ar putea imbraca urmatoarea forma:
DENUMIREA SI DATELE DE IDENTIFICARE ALE UNITATII ANGAJATOARE
APROBAT
REPREZENTANT LEGAL
NUME/PREMNUME
FUNCTIE
SOLICITARE DESFASURARE MUNCA IN ZILE DE REPAUS SAPTAMANAL
Avand in vedere ca in perioada________________, la nivelul unitatii____(se va inscrie denumirea unitatii angajatoare si in special a departamentului/structurii unde este nevoie de prestarea activitatii in zilele de repaus saptamanal)_________se inregistreaza o crestere semnificativa a activitatii, pentru a nu perturba si prejudicia activitatea la nivelul unitatii____________, precum si pentru a indeplini in conditii optime obligatiile ce revin unitatii din contractele incheiate cu___________(se pot inscrie si alte motive), in temeiul art. 137 si urmatoarele din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare si conform prevederilor Contractului colectiv de munca aplicabil nr._/regulamentul intern aplicabil nr._, in ziua de repaus saptamanal de sambata, din data de________, este necesara desfasurarea activitatii in cadrul_______________, de catre un numar de ____salariati, dupa cum urmeaza:
1.
2.
n....
Pentru desfasurarea acestei activitati vor fi instiintati salariatii nominalizati si li se va permite accesul acestora in cadrul unitatii angajatoare in ziua mentionata.
Totodata, ca urmare a prestarii activitatii in zile de repaus saptamanal salariatii nominalizati sunt indreptatiti la acordarea sporului pentru munca in weekend cat si de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani, si anume:_____________.
Intocmit,
Conducator departament
Nume/Prenume/Functia
Un articol realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Anonim 2020-11-15 10:38:27
Gresit total Munca prestata peste durata normala a timpului de lucru saptamanal sunt ore suplimentare. Art 120 pct 1 Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului cu exceptia cazuilui de forta majora Art 120. 2 Forta majora definita strict de Art 4, pct 4 Munca fortata desemneaza orice munca pentru care persoana nu si-a eprimat acordul liber, art. 4, pct 2, interzisa de pct 1 Art 137 pct 4 este necesar acordul sindicatului si autorizatea ITM pentru peroade ce nu pot depasi 14 zile Art 137 pct 5 se va acorda dublul compensatiei prev la art 123 pct 2 adica dublul sporului de ore suplimentarre Art 260 alin 1 pct j nerespectarea acestora inseamna amenda 1500-3000 lei pentru fiecare caz in parte Incalcarea art 4 , pedepsita de art 212 C Penal cu inchisoare 1-3ani Asadar salariatii au si drepturi dincolo de nevoile angajatorului