Raspunsul specialistilor:
Ocupatiile pe care le mentionati – sudor, lacatus – se regasesc in Clasificarea ocupatiilor din Romania la Grupa majora 7 ”Muncitori calificati si asimilati” care aplica cunostinte si competente specifice domeniului in care isi desfasoara activitatea.
In opinia noastra, daca salariatii nu detin un certificat de calificare, apreciem ca este riscant sa schimbati functia/ meseria din contractul de munca, deoarece la dosarul de resurse umane nu veti avea documente care sa ateste faptul ca persoanele in cauza detin competentele profesionale pentru a exercita respectivele ocupatii, care, in sine, prezinta riscuri specifice privind sanatatea si securitatea in munca.
Insa, o cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
Aceasta cale poate fi utilizata tocmai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare, sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective).
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.