Acest lucru reprezinta o exceptie prevazuta de Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit art. 17 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna în curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) în caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantina.
Va amintim faptul ca perioada de concediu de maternitate este de 126 de zile.
Cele 126 de zile se acorda in doua transe, respectiv perioada prenatala, de sarcina si perioada postnatala, de lauzie.
Foarte des, medicii vor da concediu prenatal de 63 de zile si concediu postnatal de 63 de zile.
Cu toate acestea, se intampla ca medicii sa ofere concediul de sarcina si lauzie in mod diferit, in functie de starea de sanatate a salariatei.
Asa cum bine stim, concediul pentru sarcina si lauzie nu se poate acorda decat pentru mama. Dupa finalizarea acestui termen, atat mama, cat si tatal copilului pot solicita concediu pentru cresterea copilului daca sunt indeplinite conditiile cerute de legislatia in vigoare.
Mare atentie la faptul ca postnatalul trebuie sa fie de minim 42 de zile. Cu alte cuvinte, prenatalul poate fi de maxim 84 de zile. Perioadele de prenatal si de postanal se vor cumula si impreuna trebuie sa insumeze 126 de zile, termen de la care incepe sa curga perioada de CCC.