Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste acordarea sumei de 400 lei pe luna salariatilor ce desfasoara activitate in regim de telemunca din prevederile Legii nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce a intrat in vigoare in data de 24 decembrie 2020 rezulta:
- Angajatorul poate acorda unui angajat o suma de maximum 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate de salariat in timpul desfasurarii activitatii in regim de telemunca;
- Suma mentionata anterior se acorda proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- Aceasta suma este scutita de plata impozitului pe venit, CAS, CASS;
- Aceasta cheltuiala este deductibila pentru societate;
- Angajatul nu este obligat sa prezinte documente justificative pentru incasarea sumei indicate anterior;
- Aceste prevederi se aplica incepand cu luna ianuarie 2021.
Angajatorul trebuie sa prevada in contractul de munca sau in rgulamentul intern limitele acordarii sumelor si este necesar sa fie intocmite toate documentele privind telemunca.
In regulamentul intern se va putea mentiona astfel:
Angajatorul va acorda fiecarui salariat care desfasoara activitatea in regim de telemunca o suma de 400 de lei, proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate, pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si echipamente de birou.
Conform art. 781 alin. (2) din Codul de procedura civila, in cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmarii silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.
Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Conform art. 729 alin. (7) din Codul de procedura civila, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Apreciem ca suma ce reprezinta cheltuieli cu telemunca in cuatum de 400 lei este o suma care nu poate fi proprita deoarece este o suma neimpozabila.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro