Raspunsul specialistului:
Munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii.
Potrivit art. 113 alin. (2) din Codul muncii, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Astfel, programul de lucru inegal presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Asadar, in contractul individual de munca va fi specificata expres repartizarea inegala a timpului de munca prin act aditional la CIM, acte ce vor fi incheiate anterior producerii modificarii. Modificarea elementului CIM cu privire la durata muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana (art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii) se face anterior producerii modificarii. Conform art. 4 alin. (2) din HG 905/2017, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) – g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anteriora producerii modificarii.
Asadar, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
250 Modele Fise de Post
Totodata, programul de lucru inegal trebuie sa fie prevazut in contractul individual de munca in sensul ca acest program trebuie sa fie indicat in contract cu numarul de ore zilnic precum si ora la care incepe si ora la care se sfarseste activitatea.
Modificarea programului de lucru si a duratei zilnice a muncii prevazute in contractul individual de munca poate avea loc prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Potrivit art. 116 alin. (2) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
Astfel, separat de prevederea din CIM, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului iar daca nu exista contract colectiv de munca se va stabili prin regulamentul intern.
Insa indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Astfel, atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru inegal nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Insa indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Insa in cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica ci il acorda in alte zile din cursul saptamanii atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
Conform art. 260 alin. (1) lit. j) constituie contraventie si se santioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.500 lei si 3.000 lei nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal.
In concluzie, angajatorul are obligatia de a tine la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru iar repartizarea inegala a timpului de munca presupune respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana si nu 20 de ore pe saptamana, ca poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii). Totodata, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive. Ori in speta salariatului nu i se respecta repausul saptamanal el avand liber marti, joi si duminica si nu 48 de ore in doua zile consecutive.
In speta nu avem un contract cu timp inegal ci un contract cu timp partial.
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel, in cazul salariatilor cu timp partial cum este cazul situatiei expuse, in contractul individual de munca se va mentiona repartizarea programului de lucru, de exemplu, dupa cum urmeaza:
marti = 5 ore de 15.00 la 20.00;
miercuri = 5 ore de la 15.00 la 20.00;
vineri = 5 ore de la 15.00 la 20.00 si
sambata = 5 ore de la 9.00 la 14.00.
Intervalul orar in care salariatul presteaza activitate este obligatoriu sa fie mentionat in contractul individual de munca. In caz contrar, angajatorul poate fi sanctionat pentru munca la negru.
In Revisal se va mentiona la repartizare timp de munca - cu timp partial ore zi iar la norma cu timp partial.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro