Raspunsul specialistilor:
Conform art. 105 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Din analiza celorlalte dispozitii ale Codului muncii se observa ca exista si alte reglementari care vizeaza cazurile de forta majora, cum ar fi: art.48 -cazurile in care CIM poate fi modificat unilateral de catre angajator, art. 120 si 121 orele suplimentare fara acord salariat sau peste limita maxaima prevazuta de leg, s.a., Codul muncii nedefinind pentru fiecare caz in parte forta majora.
Acolo unde legiuitorul a dorit sa particularizeze pe langa forta majora si alte situatii care justifica luarea unor masuri extreme a realizat-o prin indicarea expresa a acestora, cum este cazul art. 120 din Codul muncii care vizeaza pe lamga forta majora situatia aparitie unor lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
O referire explicativa o gasim insa in cuprinsul art.4 alin.(3) din Codul muncii, cand se expliciteaza notiunea de munca fortata. Astfel, potrivit acestor dispozitii legale, in acceptiunea Codului muncii, nu este munca fortata situatia de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia.
Prin urmare, pornind de la aceste dispozitii legale si tinand cont de cadrul general aplicabil fortei majore, respectiv Codul civil art. 1351, apreciem ca si in acest caz al CIM cu timp partial, notiunea de forta majora nu se analizeaza prin raportare la activitatile proiectului in cauza, ci prin raportare la conceptul acestei notiuni explicitat in cuprinsul art. 4 alin. (3) din Codul muncii si al 1.351 din Codul civil (Forta majora este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.).
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.