Asadar, prestatiile in bani acordate pentru clauza de mobilitate sunt venituri asimilate salariilor suma care intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale aferente veniturilor salariale indiferent de cuantum.
Ce statut are clauza de mobilitate? Ce contributii datoreaza salariatul pentru acest spor?
"Salariatul cu clauza de mobilitate inclusa in contractul individual de munca ce contributii datoreaza pentru acest spor de mobilitate? In raport cu salariatii care au negociata o clauza de mobilitate legislatia in vigoare prevede vreo interzicere cu privire la posibilitatea de a beneficia de tichete de masa?"
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Dreptul la tichete de masa este reglementat prin Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare si prin HG 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate (art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998).
ATENTIE!
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200.000 lei la 500.000 lei utilizarea de catre salariati a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitate (art. 10 din Legea 142/1998).
Conform art. 11 din Legea 142/1998, constatarea contraventiilor prevazute la art. 10 precum si aplicarea amenzilor contraventionale se face de catre personalul imputernicit al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si al directiei generale de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.
Totodata, prevederile art. 10 si 11 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel cum am expus mai sus conform art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Potrivit prevederilor art. 9 din acelasi act normativ salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.
Astfel se contureaza in mod evident intentia legiuitorului de a acorda salariatilor beneficiul unor tichetele de masa, dar numai in masura in care isi desfasoara efectiv activitatea fiind prezent la serviciu, aceasta fiind si ratiunea pentru care prin art. 9 din Legea 142/1998, s-a instituit obligatia salariatilor de a restitui tichetele de masa neutilizate, la finele fiecarei luni.
IMPORTANT!
Daca salariatul, vine la sediul unitatii inainte de a se deplasa la locurile de munca din contractul individual de munca, atunci el poate beneficia de tichete de masa. Important este ca salariatul sa fie prezent si, pentru o perioada scurta, la lucru in unitate.
Date fiind aceste circumstante, NU se acorda tichet de masa salariatilor care nu sunt prezenti la lucru in unitate.
...mai multe studii de caz poti citi pe PortalCodulMuncii >>>