Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Clauza de telemunca - ce trebuie sa contina CIM?

27 /Mai2024
Clauza de telemunca - ce trebuie sa contina CIM?
Tags: clauza de telemuncatelemunca cim

"Trebuie sa facem o angajare, CIM perioada nedeterminata, salariu minim constructii, doar ca salariatul trebuie sa lucreze partial pe teren (delegatie in tara sau in UE) si restul timpului de acasa. Nu am gasit nici o referire pe site la legislatia actuala despre telemunca."

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 2 din Legea 81/2018 cu privire la telemunca:

In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;

Asadar, telemunca exista atunci cand salariatii isi desfasoara activitatea din alt loc decat locul de munca organizat al angajatorului, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
 
In privinta continutului contractului individual de munca cu clauza de telemunca, art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca stabileste astfel:

(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:

a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatulisidesfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021 incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatuluisi modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurariia ctivitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurariia ctivitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatiile salariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
 
Dupa cum puteti observa, locul de munca nu reprezinta element obligatoriu al contractului individual de munca cu clauza de telemunca, insa mentionarea acestuia in cuprinsul contractului este utilla cu atat mai mult cu cat salariatul o sa fie si delegat.

Delegarea reprezinta modificarea temporara a locului de munca asa incat daca nu este prevazut locul de munca, nu se poate dispune delegarea ceea ce are consecinte si pe planul acordarii diurnei.

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Clauza de telemunca - ce trebuie sa contina CIM?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".