Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CO restant in cazul salariatei venite din CCC. Data pana la care poate fi efectuat

04 /Mar2022
CO restant in cazul salariatei venite din CCC. Data pana la care poate fi efectuat
Tags: co restantconcediu de odihnaart. 49 codul muncii

Potrivit art. 145 alin. (4) din Codul muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmând ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.


"Avem cazul unei salariate care a fost in concediu de maternitate cu primul copil in anul 2018, dupa care a intrat in concediu crestere copil. Iar la implinirea varstei de 2 ani a primului copil, a revenit la locul de munca si a adus concediu medical cu cod 08 (de maternitate) pentru cel de al doilea copil. La sfarsitul acestuia a intrat in concediu de crestere copil pentru al doilea copil. Intrebare: la revenirea in activitate voi calcula concediul de odihna neefectuat atat aferent perioadei de concediu de maternitate cu copilul 1 cat si cu copilul 2 (mentionez ca si pe perioada aferenta primul concediu de maternitate au ramas cateva zile de CO neefectuate)? Inteleg ca salariata are dreptul la zile de CO aferente perioadei respective, considerandu-se tot perioada de activitate prestata. Este corect sa actionam de aceasta maniera? Daca da, atunci in ce perioada este nevoie ca acest concediu sa fie efectuat? Exista un termen limita de la revenire?"


Raspunsul specialistilor: 


Salariata din concediu de maternitate a intrat in concediu crestere copil apoi din nou in concediu de maternitate si iarasi in concediu crestere copil. Atat pe durata concediului de maternitate cat si pe durata concediului pentru crestere copil contractual de munca se suspenda.

Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Asadar, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca. Pe cale de consecinta, la reluarea activitatii toate zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi reprogramate.

Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat (art. 144 din Codul muncii) si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Fiind un drept garantat de lege salariatii nu pot renunta la un astfel de drept.

Chiar daca, sa presupunem ca angajatorul ar incheia un acord cu salariatii prin care ar stabili ca dreptul la concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de x ani de la data nasterii dreptului duce la pierderea acestuia, o astfel de clauza ar fi lovita de nulitate conform art. 38 din Codul muncii.

Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Un raspuns valabil la data de 25.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CO restant in cazul salariatei venite din CCC. Data pana la care poate fi efectuat":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".