"Derulam deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupationale din Romania. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupatiilor din COR si a calificarilor existente. In etapa urmatoare, vom stabili ce ocupatii se mentin in COR si care este nivelul de calificare corespunzator. Ocupatiile care nu se mai practica vor fi trecute intr-o «grupa reziduala» si se vor elabora un numar de 250 de standarde ocupationale", a explicat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
De asemenea, ministrul Raluca Turcan a oferit explicatii cu privire la faptul ca lista Clasificarii Ocupatiilor din Romania trebuie actualizata cu meseriile viitorului.
"Actualizarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislatiei muncii, ci si al adaptarii fortei de munca la noile cerinte ale pietei. Am abordat aceasta tema impreuna cu colegul meu Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, in cursul intalnirii de ieri (miercuri n.r) cu reprezentantii mediului universitar. Am discutat despre coerenta dintre sistemul universitar, calificarile fortei de munca si cerintele pietei muncii. Subiectele abordate in cadrul intalnirii au inclus mobilitatea structurala, flexibilitatea si corelarea cu sistemul european al calificarilor, pastrand totodata ocupatiile nationale. Pentru ca toti specialistii care ies de pe bancile universitatilor sa isi gaseasca ocupatia in nomenclator, este esential sa actualizam lista cu gandul la «meseriile viitorului». Vom stabili, impreuna cu reprezentantii mediului universitar, un plan de actiuni care sa ne permita sa finalizam acest demers, pana la sfarsitul anului", a precizat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.
Potrivit ministrului, in prezent se lucreaza la un mecanism de cartografiere a necesarului de forta de munca la nivel national.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul HR-istului
Medicina muncii un aliat al angajatorului
"Printr-un alt proiect cu finantare europeana, derulat cu mai multe institutii partenere printre care si Ministerul Educatiei, definitivam: un mecanism de anticipare a nevoii de competente pe piata muncii, la nivel de politica publica; un mecanism de monitorizare a insertiei absolventilor programelor de educatie si formare profesionala, din perspectiva cerintelor concrete ale pietei muncii; un mecanism integrat de evaluare si monitorizare a politicilor publice privind masurile active si formarea profesionala. De asemenea, in urma discutiilor pe care le-am avut deja cu reprezentantii platformelor de ocupare, vom avea in scurt timp o cartografiere a necesarului de forta de munca la nivel national, structurata in functie de anumite criterii", a anuntat Raluca Turcan.