Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Compensarea muncii de noapte. lnformarea lTM-ului este obligatorie?

05 /Iul2023
Compensarea muncii de noapte. lnformarea lTM-ului este obligatorie?
Tags: compensarea muncii de noapteinformare itm munca de noaptentimpul de munca si programul de lucru

"O societate are salariati care efectueaza munca de noapte in mod frecvent (adica in fiecare noapte, de luni pana vineri).1. Acesti salariati se declara lunar la ITM sau numai atunci cand exista modificari privind numarul de salariati care presteaza munca de noapte?

2. Daca salariatii nu beneficiaza de spor pentru munca de noapte, ci doar de program de 7 ore, este corect? 3. In situatia in care este corect sa lucreze doar 7 ore fara sa beneficieze de spor, cate ore trebuie sa apara in pontaj? Daca trebuie trecute 7 ore, cum se raporteaza in declaratia 112? Este considerata norma intreaga? 4. Cate ore se trec in contractul de munca?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>>
 
Observam ca textul de lege instituie obligatia angajatorilor de a informa inspectoratul teritorial de munca daca utilizeaza in mod frecvent munca de noapte fara alte precizari. Insa precizarile au fost facute de Inspectia Muncii pe site-ul oficial, aratand ca: 
 
Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca in intervalul orar 22:00 - 6:00 au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).
 
Scopul acestei informari este acela de a crea la nivelul Inspectiei Muncii o baza de informatii care sa ajute la directionarea verificarilor cu aceasta tema. Prin urmare, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca numarul de salariati care presteaza munca de noapte si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Atunci cand numarul salariatilor care presteaza munca de noapte creste, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca salariatii noi care presteaza munca de noapte, precum si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).
 
Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
 
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. 
 
Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte, aratand ca salariatul de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
 
In consecinta, daca munca de noapte este compensata cu reducerea programului de lucru nu se acorda salariatului si spor pentru munca de noapte.
 
Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca. Astfel, in pontaj vor fi evedentiate 7 ore de munca de noapte si 1 ora libera platita de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.
 
Reducerea duratei normale a muncii pentru compensarea muncii de noapte nu este de natura sa transforme norma intreaga de munca in fractiune de munca. In contractul individual de munca se va inscrie norma de munca de 8 ore, iar ca urmare a compensarii muncii de noapte, salariatul va presta munca de noapte 7 ore. Daca in contractul individual de munca veti inscrie durata muncii de 7 ore, prin compensarea muncii de noapte cu reducerea programului de lucru cu o ora, salariatul va presta munca de noapte 6 ore...mai multe spete si raspunsuri oferite de specialisti in lucrarea Totul despre pontaj si programul de lucru, detalii AICI >>>
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Compensarea muncii de noapte. lnformarea lTM-ului este obligatorie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".