Dar, conform art. 123 alin. (1), daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
"Avem un salariat care are durata muncii organizata in ture. Conform graficului turelor in luna septembrie a lucrat in total 100 ore, ceea ce depaseste cu 4 ore timpul normal de lucru aferent zilelor lucratoare ce curg de la data angajarii pana la sfarsitul lunii. Cum vom considera cele 4 ore?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro
Asa cum am mentionat mai sus, angajatorul are doua posibilitati, pentru a-l recompensa pe angajatul cu pricina.
Mai mentionam ca, potrivit art. 123 alin. (2), sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In acest context, daca salariatul a prestat activitate mai mult de 40 de ore pe saptamana, munca suplimentara o veti compensa in conditiile art. 122 si art. 123 din Codul muncii astfel cum le-am expus mai sus.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Din pacate, problema prezentata nu este reglementata legal, insa este foarte des intalnita in practica, in special in cazul muncii in ture de 12 cu 24 si cunoscuta de inspectoratele teritoriale de munca.
O solutie pentru rezolvarea situatiei folosita in practica este ca lunar sa se plateasca cate zile lucratoare au fost in luna cu precizarea orelor de recuperat in luna urmatoare, iar luna urmatoare vor fi inregistrate orele recuperate din luna trecuta.
Sursa: PortalCodulMuncii