Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CONCEDIEREA salariatului declarat inapt. Cum se va proceda?

28 /Nov2018
Tags: concediere salariat inaptart 64 codul munciimedicina munciiexpertiza medicala

Va readucem aminte ca legea nr. 53/2003 - Codul muncii prevede la art. 61 lit. c) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Desigur, exista si anumite aspecte care trebuie respecte de catre angajator. La art. 64 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.


"Avem un angajat care a fost declarat inapt de catre doctorul de la medicina muncii acum doua luni. Managerul nu l-a concediat. In prezent s-a eliberat un post si angajatul cere sa fie trecut pe acest post. Managerul refuza angajarea lui pe al doielea post, pentru ca nu are certificat de la medic care sa ateste compatibilitatea cu acest post. Dorim sa va intrebam daca mai poate fi concediat angajatul nostru."

 

Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:


Este demn de mentionat ca, tot la art. 64, se precizeaza ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Referitor la concedierea propriu-zisa, art. 62 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod expres ca angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.


ATENTIE!

In conditiile in care angajatorul nu a aplicat procedura prevazuta la art. 62 si 64 din Codul muncii, mentionata mai sus si nu a respectat termenele prevazute de aceasta, apreciem ca decizia de concediere poate fi contestata de salariat in instanta.

In cazul in care conducerea societatii NU a aplicat prevederile legale cu privire la concedierea salariatului conform art. 61 lit. c) din Codul muncii, iar salariatul a solicitat repartizarea pe un alt post care este vacant, apreciem ca salariatul ar putea ocupa respectivul loc de munca daca acesta este compatibil cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Este necesara implicarea medicului de medicina muncii, iar daca in urma evaluarii rezulta in continuare starea de inaptitudine de a ocupa acel loc de munca, se poate realiza procedura de concediere insa cu respectarea etapelor si termenelor prevazute de Codul muncii.

 
Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CONCEDIEREA salariatului declarat inapt. Cum se va proceda?":
Rating:

Nota: 4.53 din 5 din 16 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".