Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concedii in Romania - NOUTATI aduse concediului pentru crestere copil (CCC) prin HG 865/2023

09 /Ian2024
Concedii in Romania - NOUTATI aduse concediului pentru crestere copil (CCC) prin HG 865/2023
Tags: noutati concediu pentru crestere copiloug nr. 865/2023numar maxim de zile de concediu fara plata

Va reamintim modificarile aduse OUG nr. 865/2023 in ceea ce priveste concediul pentru crestere copil (CCC):

- s-a modificat durata concediului de la o luna la 2 luni pentru parintele care nu a solicitat initial acordarea acestui drept;

- este considerata perioada asimilata pentru concediu crestere copil si perioada in care salariata/salariatul au beneficiat de concediu de acomodare, DETALII AICI >>>

- daca o persoana realizeaza concomitent din mai multe surse venituri supuse impozitului, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate;

- cuantumul indemnizatiei se majoreaza cu 50% pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, iar indemnizatia nu este mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru concediu crestere copil.

Toate raspunsurile intrebarilor care se ridica le gasiti pe stick-ul 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal, detalii AICI >>>


Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat? 

 


In plus, pe STICK gasiti cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente. 
 
Nu este vorba de situatii ipotetice, ci de situatii concrete din activitatea de zi cu zi a unui manager HR, situatii semnalate sub forma unor intrebari de omologii dvs. din alte firme. Iata doar cateva exemple de astfel de intrebari (cu mentiunea ca raspunsurile lor complete si exacte se afla pe stick-ul mai sus mentionat, raspunsuri date de specialisti pentru care domeniul legislatiei muncii si securitatii sociale nu are secrete):  
 
1. Concedii medicale false. Modalitati de descurajare

„Ce masuri legale pot lua eu, ca angajator, pentru prevenirea concediilor medicale abuzive si cum pot verifica daca un angajat care are certificat medical este bolnav conform certificatului?” 
 
2. Concediu fara plata urmat de concediu pentru cresterea copilului

„O angajata a efectuat concediu fara plata doua luni consecutive: februarie, martie. Problema este ca a ramas insarcinata in martie. Intrebarea este daca cele doua luni in care a fost in concediu fara plata se considera stagiu de cotizare, daca va primi indemnizatie pentru cresterea copilului.”
 
3. Cererile de concediu de odihna. Obligatia arhivarii

„Exista o obligatie legala in ceea ce priveste pastrarea cererilor de concediu in original, semnate, pe hartie?” DETALII AICI >>>
 
4. Concediu de odihna pentru angajatii cu timp partial

„Persoanele angajate cu contract partial de munca de 2 ore sau 4 ore pe zi beneficiaza de drepturile banesti aferente concediului de odihna, chiar daca lucreaza o perioada de cateva luni in societate?”
 
5. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat

„In situatia in care un angajat nu isi poate efectua tot concediul de odihna in anul in curs pentru ca s-a imbolnavit in ultimele luni ale anului, angajatorul este obligat sa-i acorde zilele de CO in ianuarie anul urmator sau poate sa-i compenseze in bani concediul de odihna neefectuat, in luna decembrie a anului respectiv?”
 
6. Numar maxim de zile de concediu fara plata

„Pe perioada unui an calendaristic, la cate zile de concediu fara plata are dreptul un salariat?”
 
7. Indemnizatie CCC. Sumele luate in calcul

„Daca o persoana obtine venituri si din salariu si din drepturi de autor, la calculul indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului sunt luate in considerare ambele sume?”
 
8. Completarea declaratiei CAS pentru salariatul aflat in CCC

„As dori sa stiu, in cazul unui salariat aflat in suspendare pentru cresterea copilului pana la doi ani, cum completez declaratia de CAS? Il trec cu zile lucratoare si salariu zero sau nu il trec deloc?”
 
9. Salariata indezirabila

„Daca o salariata care revine din concediu pentru cresterea copilului nu mai este dorita de conducerea firmei, cum ar trebui sa procedeze angajatorul  in aceasta situatie?” DETALII AICI >>>
 
10. Salariat revenit din CCC. Indemnizatie de concediu medical

„Un salariat a beneficiat timp de 2 ani de concediu de crestere copil, a revenit la lucru si dupa trei saptamani s-a imbolnavit si a adus concediu medical. Salariatul beneficiaza de indemnizatie de concediu medical, avand in vedere ca nu are stagiu de cotizare decat 3 saptamani (sub o luna)? Daca da, cum se calculeaza concediul medical? Care este baza legala?”
 
11. Majorare de salariu pentru salariatul aflat in concediu medical

„Avem un salariat in concediu medical de 10 luni. In acest timp s-au facut majorari salariale colective conform CCM pe societate. Respectivul salariat are dreptul la aceasta majorare? De Craciun s-au dat tichete cadou ca prima. Are dreptul la acestea?”

Specialistii Rentrop & Straton va vin in ajutor cu un produs de exceptie - Ghid practic: 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal.
 
Gasiti aici totul despre concedii, cu probleme concrete, la obiect, legate de situatii care fac parte din viata de zi cu zi a unui manager de Resurse Umane si cu raspunsuri la fel de concrete si la obiect. Fara teorie stufoasa, fara divagatii – doar practica pura si solutii.
 
Comandati acum lucrarea pe stick la pretul de numai 150 lei + TVA, COMANDA AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concedii in Romania - NOUTATI aduse concediului pentru crestere copil (CCC) prin HG 865/2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".