Raspunsul specialistului:
Conform art. 60 din Codul muncii si art. 25 din OUG 111/2010 este interzi angajatorului sa dispuna incetarea contractului individual de munca(cu exceptia reorganizarii judiciare si a falimentului):
- Salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului;
- O perioada de 6 luni de la revenirea salariatei in unitate;
- Pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani daca salariata beneficiaza de stimulent de insertie in aceasta perioada.
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunataţire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Prin urmare, nu exista posibilitatea ca angajatorul sa nu o primeasca pe salariata la locul de munca la incetarea suspendarii contractului individual de munca.
Conform art. 7 din OUG 111/2010, salariata beneficiaza de stimulent de insertie in perioada in care realizeaza venituri supuse impozitului. Astfel, salariata nu mai beneficiaza de stimulent de insertie in perioada in care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului intrucat in aceasta perioada nu realizeaza venituri supuse impozitului.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro