Raspunsul specialistului:
Concediul paternal si concediul crestere copil sunt doua drepturi reglementate distinct de care salariatul poate beneficia.
Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului paternal.
Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
Astfel, daca salariatul solicita acordarea concediului paternal, contractul individual de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii
Concediul paternal nu constituie un caz de suspendare in baza unui certifical medical. Ca atare, suspendarea CIM pe durata concediului paternal se inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor.
Pe durata concediului paternal acordat in conditiile art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999, tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare. Indemnizatia pentru concediu paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Asadar, pe durata concediului paternal contractul de munca se suspenda iar suspendarea are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator deoarece pe aceasta perioada salariatul nu primeste salariu ci o indemnizatie pentru concediu paternal egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
Independent de concediul paternal tatal salariat are dreptul la concediu crestere copil.
In cazul in care mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate, tatal copilului poate solicita concediu crestere copil inca de la nastere copilului.
Totodata, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, durata concediului nu se mai diminueaza si parintele care indeplineste conditiile beneficiaza de concediu crestere copil pentru intreaga perioada de la nasterea copilului si pana cand acesta implineste varsta de 2 ani.
Contractul individual de munca se suspenda la cererea salariatului. Astfel la cererea salariatului angajatorul suspenda contractul de munca pana in ziua in care copilul implineste varsta de 2 ani.
Atat concediul paternal cat si concediu crestere copil sunt niste drepturi de care salariatul poate beneficia daca le solicita.
Conform art. 15 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
c^1) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului pe venit de natura celor prevazute la art. 3 alin. (1), daca cererea este depusa in termen de 30 de zile lucratoare de la aceasta data;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c^1).
Totodata art. 23 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul stimulentului de insertie nu mai realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si solicita revenirea in concediul pentru cresterea copilului, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la datele prevazute la alin. (1) lit. a)- d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a incetat realizarea de venituri supuse impozitului.
Prin urmare, suspendarea contractului pentru concediu crestere copil in cazul in care mama nu beneficiaza de concediu de maternitate se poate efectua cel mai devreme la 10 zile de la data nasterii copilului.
Conform art. 19^1 din OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 19^1
(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), adica pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Astfel, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC, tatal poate solicita concediu pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, oricand cu obligatia de a anunta angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.