Astfel, prin Legea nr. 70/2023, durata concediului de acomodare a fost prelungita de la un an la doi ani. Ca urmare, concediul de acomodare are in prezent aceeasi durata cu cea a concediului de crestere a copilului, reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.
Astfel, adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 3,4 ISR.
Cine beneficiaza de concediul de acomodare. Conditii
Alaturi de salariati, vor avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.
Concediul se poate acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei (al carei model va fi stabilit prin normele pentru aplicarea Legii adoptiei) va trebui sa fie insotita de:
• certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
• documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
• dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
Vechimea in munca
Perioada concediului de acomodare constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
Astfel, perioada concediului de acomodare va fi luata in calcul, spre exemplu, la stabilirea urmatoarelor drepturi, daca vechimea in munca constituie element pentru acordarea lor:
• majorare salariala;
• incadrarea intr-un anumit mod de calcul al compensatiilor de concediere;
• acordarea unui numar suplimentar de zile de concediu de odihna;
• eligibilitatea pentru o promovare.
Perioada concediului de acomodare constituie perioada asimilata stagiului de cotizare si se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale, in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
In perioada concediului de acomodare, salariatul nu va putea beneficia si de concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie.
Indemnizatia acordata in perioada concediului de acomodare este scutit de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii stabilite de lege, cu exceptia contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Pe perioada concediului de acomodare, persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate...mai multe in Ghid practic: 17 tipuri de concedii >>>