Personal nu gasesc ceva legiferat pe aceasta tema si in Codul fiscal. Intrebarea este: se retine CASS pentru aceste zile de concediu de ingrijitor?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 152^1 din Codul muncii:
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
(1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare decat cea prevazuta la alin. (1).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale 40 Modele de Regulament Intern
(3) Pe durata perioadei prevazute la alin. (1) salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
(4) Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei. Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
(5) Problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
Astfel cum puteti observa, din textul alin. (4) rezulta nu doar ca in perioada concediului de ingrijitor salariatii sunt asigurati fara plata contributiei la sistemul de sanatate dar si ca respectiva perioada reprezinta stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare. Or, daca exista o plata a salariului pentru perioada concediului de ingrijitor nu mai este necesar sa se specifice ca reprezinta stagiu de cotizare in sistemele de asigurari.
Consider ca reglementarea alin. (4) a fost adoptata avandu-se in vedere faptul ca perioada concediului de ingrijitor nu este platita. Ulterior, s-a reglementat ca in perioada concediului de ingrijitor salariatii beneficiaza de zile libere platite. fara sa se modifice alin. (4).
Conform art. 1 din Codul fiscal: Scopul si sfera de cuprindere a Codului Fiscal
(1) Prezentul cod stabileste: cadrul legal privind impozitele, taxele si contributiile sociale obligatorii prevazute la art. 2 alin. (2), care sunt venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetului asigurarilor pentru somaj si fondului de garantare pentru plata creantelor salariale; contribuabilii care au obligatia sa plateasca aceste impozite, taxe si contributii sociale; modul de calcul si de plata a acestora; procedura de modificare a acestor impozite, taxe si contributii sociale. De asemenea, autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa elaboreze norme metodologice, instructiuni si ordine in aplicarea prezentului cod si a legilor de ratificare a conventiilor de evitare a dublei impuneri in aplicare.
Astfel, Codul fiscal este cel care stabileste cadrul legal privind contributiile sociale si nu Codul muncii. In aceste conditii, consider ca prudent este sa se plateasca CASS. De asemenea, asupra remuneratiei se datoreaza toate celelalte taxe salariale (CAS, CAM, impozit).
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.