Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu de ingrijitor. Domiciliul ingrijitorului trebuie sa fie acelasi cu al rudei bolnave?

12 /Apr2023
Concediu de ingrijitor. Domiciliul ingrijitorului trebuie sa fie acelasi cu al rudei bolnave?
Tags: concediu ingrijitor conditiidomiciliu ingrijitor

"Concediul de ingrijitor nou introdus in Codul muncii se poate acorda pentru ingrijirea unei rude fara ca ruda sa aiba domiciliu cu persoana care beneficiaza de acest concediu? Sau este obligatoriu a avea acelasi domiciliu?

Conform Codului muncii (2) Concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatilor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Din acest articol se poate intelege ca ruda nu trebuie sa aiba acelasi domiciliu cu angajatul, ci doar alta persoana careia i s-ar acorda ingrijire."

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 152 indice 1 din Codul muncii, angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 

Potrivit reglementarii mai sus citate, concediul de ingrijitor se acorda in doua situatii:

1. in vederea oferirii de catre salariat de ingrijire sau sprijin personal unei rude;


2. in vederea oferirii de catre salariat de ingrijire sau sprijin personal unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul.

Conform art. 152^1 alin. (5) din Codul muncii, problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
In Monitorul Oficial nr. 1.241 din 22 decembrie 2022 a fost publicat Ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii nr. 2172 din 25 noiembrie 2022 privind acordarea concediului de ingrijitor.

Astfel, angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului, la solicitarea scrisa a acestuia. In termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la momentul inaintarii solicitarii, salariatul are obligatia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta, precum si a existentei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de ingrijitor de catre salariat.

Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda potrivit art. 1531 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sunt, dupa caz:

- actul de identitate;
- certificatul de nastere;
- certificatul de casatorie.

Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu angajatul sunt, dupa caz:

- actul de identitate al persoanei care necesita ingrijire din care rezulta acelasi domiciliu sau resedinta cu salariatul;
- actul prin care persoana a fost luata in spatiu, adeverinta de la asociatia de proprietari/locatari sau declaratia pe propria raspundere a salariatului din care sa rezulte faptul ca persoana careia salariatul i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta cel putin pe perioada concediului de ingrijire.
Documentul medical prin care se face dovada existentei problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, dupa caz, de adeverinta medicala emisa de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.

Astfel, din cele mai sus expuse rezulta ca daca salariatul dovedeste relatia de rudenie nu este necesar sa aiba acelasi domiciliu cu persoana careia ii acorda ingrijire.

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu de ingrijitor. Domiciliul ingrijitorului trebuie sa fie acelasi cu al rudei bolnave?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".