"Daca un angajat lipseste de la serviciu fara sa anunte superiorul si fara cerere scrisa o zi si dupa vine si spune sa il pontez in CO, am voie sa nu ii iau in considerare cererea si sa il pontez nemotivat?"
Raspunsul specialistilor:
Precizam ca art. 8 din Codul muncii prevede urmatoarele:
Art. 8
(1) Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.
(2) Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, daca angajatorul a stabilit prin negociere colectiva sau individuala perioada sau perioadele in care salariatii pot efecta concediu de odihna precum si procedura de solicitare a zilelor de concediu de odihna iar angajatul nu a respectat aceste prevederi, angajatorul este indreptatit sa nu aprobe cererea de concediu de odihna retroactiv.
Totodata, cum fiecare caz se judeca individul, angajatorul stabileste daca accepta sau nu cererea de concediu de odihna ulterior efectuarii in functie de mai multe criterii: salariatul nu a mai procedat niciodata astfel; este un salariat bun care nu poate fi inlocuit usor (avand in vedere forta de munca sau mai bine zis lipsa fortei de munca de pe piata) etc.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.