Raspunsul specialistului:
Conform art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice.
Insa, in speta, zilele lucratoare sunt zilele libere. Ori salariatul are dreptul la concediu de odihna pentru zilele lucrate in zilele in care are obligatia prestarii activitatii potrivit contractului sau de munca.
Asadar, fara a distinge in functie de modalitatea de organizare a timpului de lucru, legea prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare.
Cu alte cuvinte, indiferent de organizarea timpului de munca, salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de x zile lucratoare, atata timp cat legiuitorul nu a inteles sa reglementeze in mod special concediul de odihna la care au dreptul salariatii al caror program de lucru este organizat in alt mod.
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Dar au dreptul, totodata, si la repaus saptamanal de 2 zile, care se acorda de regula sambata si duminica. Daca repausul saptamanal nu se acorda sambata si duminica, atunci salariatul va beneficia de alte 2 zile consecutive de repaus saptamanal, plus un spor la salariu.
In sensul juridic comun acceptat de practica, zile lucratoare sunt cele 5 zile calendaristice ale saptamanii de luni pana vineri care nu reprezinta repaus saptamanal, cele 2 zile calendaristice de repaus saptamanal fiind deci zile nelucratoare. Astfel, calculul concediului de odihna se realizeaza prin scaderea dintr-o anumita perioada calendaristica a zilelor nelucratoare si a celor prevazute la art. 145 alin. (3) din Codul muncii, republicat, astfel incat sa rezulte x zile lucratoare acordate salariatului, ca minim al duratei CO anual.
Cu alte cuvinte, concediul de odihna se acorda in zile lucratoare, excluzandu-se din sirul lor zilele nelucratoare. Insa, in speta, pentru salariat zilele lucratoare sunt zilele de sambata si duminica. Asa incat salariatul va beneficia de concediu de odihna in zilele sale lucratoare reglementate prin contractul de munca.
Un raspuns valabil la data de 7.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>