Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza in zilele libere - PROCEDURA

15 /Apr2025
Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza in zilele libere - PROCEDURA
Tags: concediu de odihna zile liberecalcul zile de concediu odihna

Conform art. 145 alin. (3) din Codul muncii, republicat, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice.

Dar cum se procedeaza cand salariatul lucreaza in zilele considerate de odihna? Iata o speta explicata de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Avem o salariata care este angajata cu 30 de ore/saptamana, cu program inegal de lucru. Programul de lucru este de marti pana sambata, dupa cum urmeaza: marti-miercuri 5 ore/zi, joi 6 ore/zi, vineri 5 ore/zi si sambata 9 ore/zi. Duminica si luni nu lucreaza, are repaus saptamanal. Salariata a solicitat concediu de odihna incepand cu miercuri pana sambata, inclusiv. Intrebarea noastra este daca putem sa acordam sambata concediu de odihna?"

Raspunsul specialistilor: 

In speta de mai sus, zilele lucratoare sunt zilele libere. Ori salariatul are dreptul la concediu de odihna pentru zilele lucrate in zilele in care are obligatia prestarii activitatii potrivit contractului sau de munca.

Asadar, fara a distinge in functie de modalitatea de organizare a timpului de lucru, legea prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare.

Cu alte cuvinte, indiferent de organizarea timpului de munca, salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de x zile lucratoare, atata timp cat legiuitorul nu a inteles sa reglementeze in mod special concediul de odihna la care au dreptul salariatii al caror program de lucru este organizat in alt mod.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Dar au dreptul, totodata, si la repaus saptamanal de 2 zile, care se acorda de regula sambata si duminica. Daca repausul saptamanal nu se acorda sambata si duminica, atunci salariatul va beneficia de alte 2 zile consecutive de repaus saptamanal, plus un spor la salariu.

In sensul juridic comun acceptat de practica, zile lucratoare sunt cele 5 zile calendaristice ale saptamanii de luni pana vineri care nu reprezinta repaus saptamanal, cele 2 zile calendaristice de repaus saptamanal fiind deci zile nelucratoare. 

Astfel, calculul concediului de odihna se realizeaza prin scaderea dintr-o anumita perioada calendaristica a zilelor nelucratoare si a celor prevazute la art. 145 alin. (3) din Codul muncii, republicat, astfel incat sa rezulte x zile lucratoare acordate salariatului, ca minim al duratei CO anual. Cu alte cuvinte, concediul de odihna se acorda in zile lucratoare, excluzandu-se din sirul lor zilele nelucratoare. 

Insa, in speta, pentru salariat zilele lucratoare sunt zilele de sambata si duminica. Asa incat salariatul va beneficia de concediu de odihna in zilele sale lucratoare reglementate prin contractul de munca.

Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza in zilele libere - PROCEDURA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".