Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu medical in cazul unui accident de munca. Modalitate de decontare, pas cu pas

10 /Ian2025
Concediu medical in cazul unui accident de munca. Modalitate de decontare, pas cu pas
Tags: concediu medical accident de muncaaccident de munca decontare

Va reamintim ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din bugetul AMBP (accidente de munca si boli profesionale).

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 183 de zile in intervalul de un an, socotita din prima zi de concediu medical.    

Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat de PortalCodulMuncii:

"Cine, unde si cum se deconteaza CM acordate pentru accident de munca (cod 03)? Si care este termenul de depunere a cererii de rambursare?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 44 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se platesc pe baza cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice, si a celorlalte acte prevazute de reglementarile legale in vigoare, exclusiv indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, pentru a carei acordare nu este necesara completarea cererii-tip.
 
Model cerere tip gasiti aici:

https://cpmb.ro/wp-content/uploads/2021/12/Anexa-1.pdf
 
Cererea se depune la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul angajatorului.
Spre exemplu, un angajator cu sediul social in municipiul Bucuresti va depune cererea de recuperare sa Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti.
 
In afara cererii-tip pentru obtinerea indemnizatiilor, mai sunt necesare urmatoarele documente:

  • centralizator privind certificatele de concediu medical pentru fiecare luna 
  • adeverinta privind castigul brut realizat lunar (model gasiti aici- https://cpmb.ro/wp-content/uploads/2021/12/Adeverinta-Anexa-3.pdf )
  • exemplarul 2 al concediului medical (exemplarul roz aferent lunii pentru care se solicita recuperarea), precum si cele cu valoare ,,0’’ de recuperat  (concediile medicale initiale suportate doar de catre angajator);
  • copii ale concediilor medicale completate cu codurile 02, 03 si 04  care au fost depuse la casele de asigurari de sanatate, dupa caz – (conform cu originalul);
  • copii ale declaratiei D112,  Anexa 1.1. , Anexa 1.2. (conform  cu originalul) aferente lunii in care se platesc veniturile/indemnizatiile si recipisa cu validarea declaratiei D112 (conform cu originalul);
  • delegatie/imputernicire salariat pentru depunere documente;
  • copie C.I. –  salariat / delegat.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Indemnizatiile se recupereaza dupa depunerea si inregistrarea la casa teritoriala de pensii a urmatoarelor documente:

pentru accidente de munca – proces-verbal de cercetare a evenimentului exemplar original, FIAM exemplar original, copie dupa referatul de avizare emis de ITM, intocmite si/sau avizate potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006,cu modificarile ulterioare;

In ceea ce priveste termenul de recuperare, Legea 346/2002 nu reglementeaza un termen de prescriptie pentru recuperarea indemnizatiilor de incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca asa cum se reglementeaza OUG 158/2005 pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca boala obisnuita un termen de 90 de zile. De aceea, apreciem ca indemnizatiile medicale pentru accident de munca pot fi recuperate in termenul de prescriptie de 3 ani.
 

Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu medical in cazul unui accident de munca. Modalitate de decontare, pas cu pas":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".