Raspunsul specialistilor:
Concediul paternal este reglementat de Legea 210/1999 si Normele metodologice de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/2000. Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de aceasta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului nascut.
Tatal care a urmat cursul de puericultura va avea dreptul la un concediul paternal platit de 5 zile lucratoare pentru fiecare copil dar o singura data poate beneficia de concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de la 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare.
Astfel, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 210/199, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare, adica va beneficia de un concediu paternal de 15 zile daca a absolvit cursul de puericultura. Insa, atentie, de cele 10 zile beneficiaza numai odata, pentru un singur copil.
Conform prevederilor art. 51 alin. (1) lit.c) din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe perioada efectuarii concediului paternal. In aceasta situatie, salariatul trebuie sa depuna o cerere in care sa precizeze perioada de timp in care doreste sa efectueze concediul paternal si in consecinta sa fie suspendat contractul individual de munca.
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999, concediul paternal este concediu platit, iar indemnizatia aferenta se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Conform prevederilor art. 4 din Legea 210/1999 si ale art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 210/1999, aprobate prin HG 244/2000, tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice!
Cele 15 tipuri de concedii sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav...vezi tipurile de concedii, explicate de experti, AICI >>>
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
De asemenea, mentionam ca potrivit art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit in Revisal.
Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. e) din datele privind perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.
Intrucat concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor. Asadar, regula este ca atat suspendarea cat si incetarea suspendarii contractului individual de munca se transmit catre inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara datei susupendarii respectiv datei incetarii susupendarii.
Astfel, in temeiul prevederilor legale mentionate si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca. Chiar daca dispozitiile din Codul muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea in registrul electronic de evidenta al salariatilor a suspendarii contractelor individuale de munca are la baza decizia de suspendare emisa de angajator.
Asadar, salariatul este platit cu o indemnizatie in perioada concediului paternal egala cu salariul corespunzor perioadei respective. Pentru plata indemnizatiei de concediu paternal nu are nicio relevanta faptul ca, contractul de munca este suspendat si suspendarea este inregistrata in Revisal. Altfel spus, suspendarea contractului individual de munca pentru concediu paternal nu exclude plata indemnizatiei de concediu paternal asa cum nici suspendarea pentru concediu medical nu exclude plata indemnizatiei medicale.
Un raspuns oferit la data de 28.04.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>