Raspunsul specialistului:
Analizand prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat o prevedere care sa reglementeze expres acordarea unui concediu pentru participarea la examenul de admitere intr-o forma de invatamant.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>>
Referitor la concediul pentru studii, singura referinta la acest tip de concediu am regasit-o la art. 54 din Codul muncii, unde se precizeaza ca poate fi suspendat contractul de munca, prin acordul partilor, în cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. Astfel, reglementarea se refera la concediul pentru studii ca fiind fara plata.
Referitor la acordarea unui concediu pentru sustinerea unor examene, la art. 156 alin. (2) din Codul muncii se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Din aceasta prevedere rezulta ca, un salariat care sustine examenele de promovare in anul urmator sau examene de absolvire a unei forme de invatamant beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Dar cazul prezentat de dumneavoastra, cel al concediului pentru sustinerea unui examen de admitere, nu se incadreaza in prevederea legala mentionata si nu este considerat concediu pentru formare profesionala.
Insa totusi, apreciem ca salariatul in cauza poate solicita acordarea unor zile de concediu fara plata in temeiul art. 153 coroborat cu art. 54 din Codul muncii.
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.