In cazul in care considerati ca nu i se va acorda concediu pentru formare profesionala cu plata si cu privire la contractul individual de munca cu norma intreaga, cum considerati ca ar trebui procedat pentru a se asigura totusi dreptul de a se forma profesional?"
Raspunsul specialistilor:
Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
Situatia mentionata de dumneavoastra, acordarea concediului pentru formare profesionala in cazul cumulului de contracte, nu este reglementata prin Codul muncii.
Concediul pentru formare profesionala se acorda pentru participarea la cursuri de formare care asigura, de principiu, dobandirea/actualizarea de competente specifice unei anumite functii pe care o detine salariatul.
Intrucat mentionati faptul ca formarea profesionala este corespunzatoare functiei ocupate de salariat in baza contractului cu timp partial, in opinia noastra concediul pentru formare (care poate fi pana la 80 de ore) se acorda pentru acel contract, pentru care este relevanta formarea. Insa trebuie luat in considerare faptul ca formarea trebuie sa aiba loc in afara orelor de program aferente contractului cu norma intreaga, avand in vedere si faptul ca, oricum, programul de lucru al celor 2 contracte de munca, nu trebuie sa se suprapuna.
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Daca totusi respectiva formare are loc in timpul orelor de program aferente CIM cu norma intreaga, atunci apreciem ca salariatul ar trebui sa solicite pentru acest contract un concediu fara plata, deoarece in timpul participarii la formare nu poate sa-si exercite activitatea corespunzatoare contractului cu norma intreaga.
Daca programul de formare este relevant pentru ambele functii, constand in dobandire/actualizare de competente ce pot fi utilizate si pentru un post si pentru celalalt, atunci concediul poate fi acordat pentru ambele contracte de munca, angajatorul fiind cel care poate aprecia asupra acestui aspect.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.