(Deci va realiza venituri salariale supuse impozitului pe venit in aceasta perioada). Din 01.02.2025 doreste sa intre din nou in concediu de acomodare (pt acelasi copil adoptat). Va rugam sa ne spuneti, daca in perioada in care va realiza venituri (01.10.2024-31.01.2025), el va putea beneficia de stimulent de insertie? Incepand cu data 01.02.2025, el poate reintra in concediu de acomodare (pt acelasi copil adoptat) si sa beneficieze din nou de indemnizatie pt perioada ramasa? (pt acelasi copil adoptat)."
Raspunsul specialistilor:
Concediul de acomodare este un tip special de concediu oferit pentru a sprijini procesul de adaptare a unui angajat care adopta un copil. Pe durata concediului de acomodare, parintii adoptivi pot beneficia de o indemnizatie platita de catre stat, care este calculata in functie de salariul lor anterior.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Pentru a beneficia de concediul de acomodare, parintii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi finalizarea procedurii legale de adoptie si prezentarea documentelor necesare care atesta adoptarea copilului.
Concediul de acomodare este reglementat prin Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, cu modificarile si completarile ulterioare. In Codul muncii, este prevazut faptul ca, pe durata concediului de acomodare, are loc suspendarea contractului individual de munca al salariatului ce adopta un copil (art.51 lit. g).
Concediul de acomodare se acorda adoptatorului sau, optional, oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, in urmatoarele conditii:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
1. Daca au realizat venituri supuse impozitului pe venit. Se iau in calcul veniturile din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole.
2. Daca au o hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului in vederea adoptiei. Concediul de acomodare se stabileste si se acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
3. Daca au depus la angajator o cerere prin care solicita acordarea concediului.
Durata maxima a concediului de acomodare este de doi ani, timp care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.
Perioada concediului de acomodare este de maximum 2 ani si poate fi mai mica, in functie de optiunea adoptatorului, respectiv acordul angajatorului.
Concediul de acomodare poate fi solicitat pana la data ramanerii definitive a sentintei de incuviintare a adoptiei.
Concediul de acomodare este un beneficiu esential pentru parintii adoptivi, oferind timpul necesar pentru integrarea noului membru al familiei. Totusi, exista anumite situatii in care acest concediu poate inceta sau poate fi suspendat.
Conform art. 51 din Legea nr. 268/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004, concediul de acomodare si plata indemnizatiei inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care se produce una din urmatoarele situatii:
- a expirat perioada maxima de doi ani prevazuta pentru concediul de acomodare;
- la cererea persoanei indreptatite – pe baza principiului simetriei, deoarece este un concediu care se acorda la cerere;
- copilul a implinit 18 ani;
- a avut loc decesul copilului;
- persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a decedat;
- a ramas definitiva hotararea judecatoreasca privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei.
- persoana indreptatita isi reia activitatea inainte de expirarea concediului de acomodare.
Conform art. 52 din Legea nr. 268/2020, concediul de acomodare si plata indemnizatiei se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care se produce una dintre urmatoarele situatii:
- s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta;
- a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei.
Suspendarea concediului de acomodare inceteaza in ziua urmatoare celei in care a ramas definitiva hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus revenirea copilului la persoana/familia la care fusese incredintat in vederea adoptiei sau, dupa caz, in ziua urmatoare celei in care a ramas definitiva hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus respingerea revocarii incredintarii in vederea adoptiei.
Reluarea concediului de acomodare si a platii indemnizatiei aferente suspendate se face la cererea persoanei indreptatite, incepand cu data depunerii acesteia, daca nu au intervenit situatii care sa determine incetarea drepturilor.
Angajatorul nu poate refuza cererea de acordare a concediului de acomodare.
Nu in ultimul rand, angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca pe perioada concediului de acomodare, cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului angajatorului sau a desfiintarii acestuia, in conditiile legii.
De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, oricare dintre persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au adoptat copilul, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, asa cum stabileste OUG 164/2022.
Legiuitorul a incercat sa egalizeze tratamentul dintre beneficiarii concediului de crestere si cei ai concediului de acomodare (ideea de a nu face discriminari intre parintii naturali si cei care adopta).
Desi Legea 273/2004, cea care reglementeaza concediul de acomodare, se precizeaza expres ca pe perioada acestui concediu nu se poate acorda stimulent de insertie, ceea ce OUG 164/2022 a introdus e dreptul la stimulent de insertie pentru cei care se intorc din acest concediu la activitatea profesionala.
Conform art. 8 din OUG 111/2010:
(1) De indemnizatia lunara si stimulent de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 2, respectiv la art. 7 se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei in care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(4) In cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediul si de indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv de stimulent de insertie, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) de drepturile parintelui decedat, in situatia in care nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, daca indeplineste conditiile de acordare.
Exceptie face asistentul maternal profesionist, care nu poate beneficia de aceste drepturi pentru copiii pe care ii are in grija, ci doar pentru propriii copii.
Astfel, in concluzie, odata ce parintele adoptator care beneficiaza de concediu de acomodare solicita printr-o cerere intreruperea acestuia si revenirea sa la munca, concediul de acomodare inceteaza si nu se suspenda pentru a putea fi reluat.
Conditiile de suspendare sunt enumerate mai sus, iar solicitarea salariatului nu poate fi interpretata ca o suspendare urmata de reluare ci este interpretata ca o incetare. Asadar, daca parintele revine la munca inainte de perioada prevazuta de lege de 2 sau 3 ani, poate beneficia de stimulentul de insertie, insa nu mai poate reintra in concediu de acomodare, odata revenit la munca.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.