Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediul de ingijitor - ce trebuie sa stie salariatii?

22 /Dec2022
Concediul de ingijitor - ce trebuie sa stie salariatii?
Tags: concediul de ingrijitoracordare concediu ingrijitor conditiicontract colectiv de munca

Va reamintim ca angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.

"Referitor la Concediul de ingrijitor, conform Legii 283/2022 angajatorul este obligat sa acorde 5 zile intr-un an calendaristic, incepand din 22 octombrie, respectiv dupa modificarea regulamentului intern cu prevederile respective mentionate. Am primit o astfel de cerere in decembrie de acordare a celor 5 zile pentru ingrijitor. Sa intelegem ca in ianuarie 2023 poate face o solicitare de inca 5 zile pentru 2023? Si la fel este si in cazul celor 10 zile de absente motivate. Se acorda proportional cu timpul lucrat? respectiv daca avem un nou angajat in august 2023, va beneficia de 5 zile sau tot de 10 precum un angajat care lucreaza din ianuarie 2023?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 152^1 din Codul muncii:

(1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.

(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare decât cea prevazuta la alin. (1).

Asadar, daca angajatorul negociaza prin contractual colectiv de munca o durata mai mare de 5 zile lucratoare, salariatul va putea beneficia de mai multe zile pentru ingrijirea unei rude sau a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Conform art. 152^1 alin. (5) din Codul muncii, problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.

Astfel, conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor urmeaza sa se stabileasca prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritÄ?È?ii sociale si al ministrului sanatatii.

Pana la publicarea acestui ordin, concediul de ingrijitor nu se poate acorda.
Cu privire la modul de acordare, avand in vedere ca prevederea este pe an calendaristic apreciem ca se acorda 5 zile pe an indiferent daca salariatul lucreaza o luna sau 12 luni.

Daca legiuitorul ar fi vrut ca cele 5 zile sa se acorde proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic ar fi reglementat astfel.
Ori, din textul actului nu rezulta ca se acorda in functie de activitatea prestata intr-un an calendaristic.
 
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de catre PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediul de ingijitor - ce trebuie sa stie salariatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".