Pentru calculul anumitor perioade din Codul muncii, angajatorul foloseste ca reper atat zilele lucratoare (de ex. un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare in caz de concediere – art. 75 alin. 1), cat si zilele calendaristice (de ex. 60 de zile calendaristice in cazul compensarii muncii suplimentare prin ore libere platite – art. 122 alin. 1).
Atentie! Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
"Un salariat care lucreaza la tura de 12 cu 24 12 cu 48 doreste sa-si ia concediu in ziua de Sambata si Duminica. Mentionez ca respective Sambara si Duminica era zi lucratoare conform graficului de lucru pentru acest salariat. Cum pontez pentru acest salarait Sambata si Duminica respectiva tinand cont ca aceste zile sunt considerate zile libere legale", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice. Asa cum am mentionat si mai devreme, legea prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare.
Salariatii care lucreaza in ture au dreptul la concediu de odihna anual de 20 de zile lucratoare,daca angajatorul nu a reglementat in mod special concediul de odihna la care au dreptul salariatii al caror program de lucru este organizat in ture.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Dar au dreptul, totodata, si la repaus saptamanal de 2 zile, care se acorda sambata si duminica, in general. Daca repausul saptamanal nu se acorda in aceste zile, atunci salariatul va beneficia de alte 2 zile consecutive de repaus saptamanal, plus un spor la salariu.
Zile lucratoare sunt cele 5 zile calendaristice ale saptamanii de luni pana vineri care nu reprezinta repaus saptamanal, cele 2 zile calendaristice de repaus saptamanal fiind deci zile nelucratoare. Astfel, calculul concediului de odihna se realizeaza prin scaderea dintr-o anumita perioada calendaristica a zilelor nelucratoare, astfel incat sa rezulte 20 de zile lucratoare acordate salariatului, ca minimum al duratei CO anual.
Cu alte cuvinte, concediul de odihna se acorda DOAR in zile lucratoare.
Sursa: PortalCodulMuncii
Anonim 2018-12-14 10:10:20
Buna.eu lucrez in ture si daca eu solicit o zi de concediu m-i se ia doua.e legal?