Cum se suporta acest concediu medical? Se plateste si fara stagiu de cotizare?
In cazul unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din OUG 158/2005, certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara (art. 9 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005).
Conform art. 9 alin. (1) din OUG 158/2005 astfel cum a fost modificat prin OG 14/2021, persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
ATENTIE!
Astfel, se acorda concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca in cazul unor tipuri de arsuri inclusiv pentru perioada de recuperare, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare.
In cazul in care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4) (art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005).
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Conform art. 12 din OUG 158/2005:
Art. 12. – Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2);
c) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.
Astfel, si in cazul unor tipuri de arsuri inclusiv pentru perioada de recuperare, indemnizatia se suporta de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii