Concret, ne referim la faptul ca actul normativ prevede acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente tuturor tatilor care au calitatea de lucrator, cu un contract de munca sau un raport de serviciu incheiat conform legii, si elimina vechile prevederi care faceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Mai mult, se asimileaza lucratorilor si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, documentul adoptat de Guvern extinde si durata actuala a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, pentru fiecare copil, si nu doar pentru primul nascut, ca pana acum. In cazul tatalui care satisface serviciul militar in termen, permisia se prelungeste de la 7 la 10 zile lucratoare.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi sustinuta, ca si pana acum, din fondul de salarii al angajatorului.
Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligatia angajatorului de a aproba concediul paternal...citeste mai multe pe legislatiamuncii >>>