Concursul este modalitatea obligatorie de incadrare a salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare. In cazul in care la concursul organizat se prezinta un singur candidat, ocuparea postului se face prin examen.
Potrivit art. 30 alin. (4) din Codul muncii, conditiile de organizare si modul de desfasurare a concursului, respectiv examenului se stabilesc prin regulament aprobat prin hotarare a Guvernului.
Un astfel de regulament a fost in sfarsit adoptat (cel precedent data din 1993) si aprobat prin Hotararea nr. 286/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 221 din 31 martie 2011. Este vorba despre Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice.
Regulamentul se aplica personalului contractual din:
a) institutiile si autoritatile publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale;
b) institutiile si autoritatile publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale;
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
c) institutiile si autoritatile publice finantate integral din venituri proprii;
d) institutiile si autoritatile publice ale caror conducatori sunt persoane angajate in temeiul unui contract, altul decat contractul individual de munca.
Dimpotriva, Regulamentul nu se aplica:
- Bancii Nationale a Romaniei,
- Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,
- Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
- Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
- institutiilor si autoritatilor publice care prin statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate au reglementat incadrarea si promovarea personalului contractual.
La concursul organizat pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant poate participa orice persoana care indeplineste conditiile generale si conditiile specifice stabilite prin fisa postului pentru ocuparea respectivei functii contractuale.
Poate participa la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, cetatenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor apartinand Spatiului Economic European si domiciliul in Romania;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are varsta minima reglementata de prevederile legale;
d) are capacitate deplina de exercitiu – adica cel putin 18 ani. Pentru anumite posturi varsta minima este mai inaintata, mai ales atunci cand se cere indeplinirea unor conditii de studii sau stagiu;
e) are o stare de sanatate corespunzatoare postului pentru care candideaza, atestata pe baza adeverintei medicale eliberate de medicul de familie sau de unitatile sanitare abilitate;
f) indeplineste conditiile de studii si, dupa caz, de vechime sau alte conditii specifice potrivit cerintelor postului scos la concurs. Conditiile specifice referitoare la studiile necesare pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante care necesita studii superioare ori studii superioare de scurta durata se stabilesc in conformitate cu nomenclatoarele domeniilor si specializarilor din invatamantul universitar de lunga durata si scurta durata, respectiv nomenclatoarele domeniilor de studii universitare de licenta si specializarilor si programelor de studii din cadrul acestora;
g) nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului ori contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea.
Conditiile specifice pe care trebuie sa le indeplineasca persoana care participa la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc, pe baza fisei postului, la propunerea structurilor in al caror stat de functii se afla functia vacanta.
Anonim 2013-09-23 13:55:48
sunteti un sait bun pentru informare