Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Conditii pentru a primi stimulentul de insertie in 2022

28 /Mar2022
Conditii pentru a primi stimulentul de insertie in 2022
Tags: conditii stimulent insertiestimulent insertie 2022

Conform art. 1 din Normele metodologioce de aplicare a OUG 111/2010, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil si stimulent de insertie urmatoarele persoane: a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor; b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii; c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;

d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;


e) persoana care a fost numita tutore.


Persoanele indreptatite beneficiaza de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:


a) se incadreaza in prevederile art. 2 alin. (1) sau, dupa caz, in prevederile art. 2 alin. (5) si (6) ori in prevederile art. 31 alin. (1) si ale art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta;
b) sunt cetateni romani sau, dupa caz, straini ori apatrizi;


c) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
d) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;

In ce conditii poate obtine tatal stimulentul de insertie?

"Angajatului nostru i s-a nascut un copil dar nu este casatorit cu mama, a recunoscut copilul pe certificatul de nastere a acestuia. Mama nu lucreaza nicaieri, nici nu a lucrat in ultimile 24 luni. In ce conditii are dreptul tata la obtinerea stimulentului de insertie de 1500 lei, acesta nu doreste incetarea contractului de munca pt ca mama va sta cu copilul."

Raspunsul specialistilor: 

Conform OUG 111/2010, in situatia in care parintii copilului nu sunt casatoriti, dar copilul a fost recunoscut, indeplinirea conditiilor se va face pe baza anchetei sociale efectuate de autoritatea tutelara.

Astfel, salariatul in speta, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sau de stimulent de insertie daca indeplineste conditiile prevazute de OUG 111/2010 chiar daca nu este casatorit cu mama copilului, dar copilul a fost recunoscut si se intocmeste ancheta sociala din care sa reiasa ca locuieste in Romania impreuna cu copilul pentru care se solicita stimulentul de insertie si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Conform art. 7 din OUG 111/2010 astfel cum a fosat modificat prin OUG 26/2021, publicata in M.Of. nr. 363 din 8 aprilie 2021 ce a intrat in vigoare la data de 8 iunie 2021:

Art. 7. – (1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;

b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (1) lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent de insertie se acorda inclusiv persoanelor prevazute la alin. (1).

(3) Stimulentul de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati nu se cumuleaza cu indemnizatia prevazuta la art. 31 alin. (2).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda. Indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) nu se cumuleaza cu stimulentul de insertie.
(5) Stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (2) se acorda si in situatia in care certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului expira dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

(6) In situatia persoanei indreptatite care beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (2), al carei copil este incadrat in grad de handicap dupa implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani.
(7) In situatia prevazuta la alin. (6), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie se face in baza unei noi cereri completate de persoana indreptatita si a copiei dupa certificatul de incadrare in grad de handicap.
(8) Cuantumul stimulentului de insertie se majoreaza prin hotarare a Guvernului.

Avand in vedere textul legal mai sus expus, beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 1500 lei persoanele care revin in activitate inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

In concluzie, salariatul care obtine venituri supuse impozitului in perioada in care este indreptatit sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului are dreptul la un stimulent de insertie in cuantum de 1500 lei daca solicitarea stimulentului de insertie are loc anterior implinirii copilului a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

Un raspuns oferit la data de 4.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii pentru a primi stimulentul de insertie in 2022":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 49 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Alin 2022-05-12 19:40:01

Bună ziua ! Tocmai ce mi a născut soția și va trebui sa întru în creștere copil pentru ca ea ,nu a lucrat în ultimele 24 de luni . Am fost de M am interesat la primăria de unde aparțin și mi sa spus ca as putea beneficia de un stimulent (asa se numește) precum ca , nu ar mai fi nevoie sa stau acasă absolut deloc, cu condiția sa ma întorc la munca după cele 5+10 zile libere de la naștere. Și ca , as primi cei 1500 de lei pe termen de 24 de luni. Este adevărat? Momentan nu am făcut actele .

TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".