Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

CONDITII pentru planificarea efectuarii concediului de odihna - ce prevede Codul Muncii?

13 /Dec2024
CONDITII pentru planificarea efectuarii concediului de odihna - ce prevede Codul Muncii?
Tags: planificare concediu de odihnaprogramare colectiva concediu odihnaart.148 codul muncii

Va reamintim ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

Iata un studiu relevant legat de programarea concediilor, explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"1. Ne-ar ajuta sa stim cand este perioada corecta cu privire la planificarea concediului de odihna pentru anul 2025? Suntem obligati sa-l planificam in luna decembrie a.c, sau la inceputul anului 2025. 2. Daca in cadrul societatii noastre sunt angajati care vor sa si ia concediu 2 zile, 3 zile, este ceva gresit? Putem sa fim sanctionati in cazul unui eventual control? Cei care vor sa si ia un numar atat de mic de zile de concediu, lucreaza in ture."


Raspunsul specialistilor: 

1. Conform art. 148 din Codul muncii programarea concediului de odihna se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Art. 148. – (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149. – Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Din aceste prevederi legale rezulta urmatoarele:

- la finalul anului, trebuie facuta de catre angajator programarea concediilor de odihna pentru anul urmator;
- programarea poate fi una colectiva – prin care se stabilesc perioade de efectuare a CO pe categorii de personal sau pe categorii de locuri de munca - care nu pot fi mai mici de 3 luni
sau
- programarea poate fi individuala – prin care se stabileste fie direct data efectuarii CO fie o perioada in care salariatul poate cere efectuarea zilelor de CO (perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni);
- este obligatorie consultarea salariatilor cu privire la aceste programari, deci acestea nu pot fi decise unilateral de angajator; astfel modul de efectuare a CO trebuie stabilit impreuna cu salariatii si, pentru a evita posibile conflicte de munca, ar  trebui gasita o modalitate care sa tina seama atat de activitatea societatii cat si de nevoia de odihna a salariatilor si de disponibilitatea de a efectua zilele de concediu de odihna care depinde si de ceilalti membri de familie ai salariatului (de ex.: vacante scolare ale copiilor salariatilor).
- salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia, astfel salariatul trebuie sa depuna o cerere de efectuare a CO in termenul mentionat mai sus;
- daca programarea CO este fractionata, cel putin una dintre perioade trebuie sa fie de cel putin 10 zile lucratoare;
- daca programarea CO se face cu respectarea acestor prevederi legale, atunci salariatii sunt obligati sa efectueze zilele CO conform acestei programari care a fost discutata si agreeata cu angajatorul.

Acestea sunt conditiile legale care trebuie indeplinite de angajator pentru programarea concediilor de odihna ale salariatilor.
Prin urmare angajatorul este cel care declanseaza procesul de programare a CO si discuta cu salariatii astfel incat sa se ajunga la un acord cu privire la efectuarea zilelor de CO.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

2. Asa cum am mentionat mai sus, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Daca angajatorul impreuna cu salariatii nu stabilesc o fractiune de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, angajatorul va putea fi sanctionat pentru nerespecarea prevederilor din legislatia muncii, in temeiul Legii 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectei Muncii.

Conform art. 26 din Legea 108/1999:

Art. 26

In cazul savarsirii repetate de catre angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, Inspectia Muncii poate cere radierea persoanei juridice din registrul comertului.

Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CONDITII pentru planificarea efectuarii concediului de odihna - ce prevede Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".