Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditiile pentru prelungirea CIM incheiat pe durata determinata

31 /Oct2019
Tags: prelungire cim perioada determinataconditii prelungire cim perioada determinataconditii prelungire cimart 82 codul munciiart 84 codul muncii

Va reamintim ca acele contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare (art. 82 alin. (5) din Codul muncii).

ATENTIE!

Art. 82 alin. (4) din Codul muncii prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.


Am un CIM pe perioada determinata incheiat intial pentru 12 luni, acesta fiind prelungit de 2 ori pana acum cu cate 12 luni. 1. In conditiile in care proiectul are o durata de 6 ani, contractul de munca poate fi prelungi pentru o perioada de inca 36 luni, atat cat dureaza proiectul? 2. La expirarea celor 3 ani initiali, in cazul in care nu este posibila prelungirea mentionata la intrebarea 1 (cu inca 36 luni, cat dureaza proiectul), este corecta prelungirea de maxim 2 ori a cate 12 luni fiecare? In aceasta situatie, durata totala ar fi de 36 luni+12luni+12luni = 60 luni. Ce se intampla dupa cele 2 prelungiri de cate 12 luni fiecare? Mai putem incheia un CIM determinat cu acea persoana? Daca da, in ce conditii? Trebuie schimbata functia?

 

Contractele individuale de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt contracte succesive, iar numarul contractelor de munca ce se se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3.

Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata.

IMPORTANT:

Legislatia muncii limiteaza numarul de contracte individuale de munca pe durata determinata incheiate intre aceleasi parti numai in ceea ce priveste contractele individuale de munca succesive.

Astfel, intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni in conformitate cu dispozitiile art. 82 alin. (4) coroborat cu art. 84 din Codul muncii.
La incetarea celui de-al treilea CIM durata determinata sau la expirarea termenului de 36 luni, daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu CIM durata nedeterminata, in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (1) din Codul muncii. Exceptiile de la aceasta regula sunt prevazute in alin. (2) al aceluiasi articol.

Sunt considerate contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata in concordanta cu prevederile art. 82 alin. (5) din Codul muncii.

Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni.

Contractele incheiate intre aceleași parți peste termenul de 3 luni de la incetarea celui anterior, pierzandu-și caracterul de succesivitate, nu sunt supuse rigorilor instituite de dispozițiile anterior menționate din Codul muncii, parțile putand incheia oricate contracte individuale de munca doresc, insa numai cu respectarea dispozițiilor art. 83 din Codul muncii, cu modificarile și completarile ulterioare, care prevad cazurile in care se pot incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata, precum și a celorlalte prevederi exprese din Codul muncii care caracterizeaza acest tip de contract.

In speta, avand in vedere ca durata primul contract incheiat a fost de 12 + 12 +12 ajungand la 36 de luni apreciez ca nu poate fi incheiat un alt contract pe durata determinata cu persoana respectiva decat dupa expirarea unui termen de 3 luni pentru a nu mai fi considerate contracte succesive.

Totodata, in privinta prelungirii unui contract incheiat pe durata determinata, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Potrivit art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

In temeiul acestei dispozitii legale apreciez ca ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.

 

...mai multe informatii precum si raspunsuri furnizate de expertii la www.portalcodulmuncii.ro.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditiile pentru prelungirea CIM incheiat pe durata determinata":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 30 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".