Raspunsul specialistului:
Nu este necesara o instructiune specifica pentru consumul de alcool, intrucat in toate instructiunile este prezentat un articol articol care interzice consumul si introducerea alcoolului la locurile de munca in timpul programului de lucru.
Nu este necesara o instructiune specifica pentru consumul de alcool, intrucat in toate instructiunile este prezentat un articol articol care interzice consumul si introducerea alcoolului la locurile de munca in timpul programului de lucru.
Mai utila este o procedura in cazul in care exista suspiciunea ca un salariat este sub influenta alcoolului pe care o atasam.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura privind constatarea si sanctionarea lucratorilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice.
Un lucrator care este sub influenta bauturilor alcoolice prin actiunile lui poate constitui un factor de risc atat pentru el, cat si pentru restul participatilor la procesul de munca.
In acest context, angajatorii pot elabora proceduri pentru depistarea lucratorilor care au consumat alcool in timpul programului de munca.
Procedura trebuie sa cuprinda 3 etape: constatarea, consemnarea si sanctionarea, dar poate fi completata cu un program de consiliere psihologica a respectivilor lucratori.
I. Constatarea consumului de alcool
Aceasta etapa se declanseaza in urmatoarele situatii:
- daca lucratorul se prezinta la serviciu si da semne ca ar fi consumat bauturi alcoolice;
- daca exista suspiciunea ca lucratorul a consumat alcool in timpul programului de lucru;
- daca lucratorul este surprins in timp ce consuma alcool in timpul programului de lucru;
- daca lucratorul a comis abateri care au condus la producerea unor evenimente ce pot pune sau au pus in pericol viata si integritatea fizica a propriei persoane sau a celorlalte persoane participante la procesul de munca.
- ca urmare a unor sesizari scrise sau verbale din partea altor salariati.
Constatarea consumului de alcool se realizeaza de catre seful ierarhic direct al lucratorului (sef formatie, sef atelier, sef sectie, sef serviciu, sef departament, director etc.).
Constatarea va fi efectuata prin intermediul unui alcooltest.
Salariatului in cauza i se va solicita efectuarea procedurii in prezenta a 2(doi) martori.
Se recomanda ca un martor sa fie un reprezentant al salariatilor sau al sindicatului reprezentativ din cadrul societatii.
II. Consemnarea constatarii consumului de bauturi alcoolice
Consemnarea se face utilizand urmatoarele documente:
a)declaratia celui in cauza
b)proces verbal
Declaratia scrisa a lucratorului supus constatarii este obligatorie. Sustragerea sau refuzul de a da aceasta declaratie se consemneaza in procesul verbal.
In procesul verbal vor fi mentionati si martorii constatarii.
Procesul verbal se intocmeste in trei exemplare:
- unul pentru lucrator;
- unul pentru structura din care face parte acesta
- unul pentru compartimentul de resurse umane in vederea declansarii cercetarii disciplinare.
III. Sanctionarea abaterilor
Consumul si introducerea in incinta locurilor de munca a bauturilor alcoolice, cat si prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul inern al societatii.
Pentru incalcarea acestor prevederi vor fi stabilite sanctiuni disciplinare si/sau administrative.
Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinara.
Metodologia de cercetare si sanctionare a acestor abateri se va realiza in conformitate cu Regulamentul intern si cu Regulamentul de functionarea a comisiei de disciplina numita la nivelul angajatorului.