Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 103 din Codul muncii republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Asadar, in cazul salariatilor cu fractiune de norma, durata timpului de munca este inferioara duratei normale a timpului de munca a salariatilor angajati cu norma intreaga, respectiv inferioara duratei timpului de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In afara elementelor care trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In baza acestor prevederi cuprinse in cadrul art. 105 alin. (1) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca cu timp partial va trebui sa cuprinda atat durata muncii, cat si repartizarea programului de lucru. In concluzie, consideram ca salariatul cu fractiune de norma poate desfasura activitate zilnic sau in anumite zile ale saptamanii sau ale lunii, cu respectarea prevederilor art. 103 redate mai sus.
Potrivit art. 3 alin. (2) lit. g) din HG nr. 905/2011, durata timpului de munca si repartizarea acestuia in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial se inregistreaza in Revisal. In sectiunea Contracte/Tip contract, se va completa astfel: tip contract – contract individual de munca, durata contract – netederminat, tip norma – cu timp partial, durata timp munca – cu timp partial, repartizare timp munca – ore de zi, tip interval repartizare – ore/luna, timp munca – 4.
In Declaratia 112, raportarea salariatului se va realiza in mod obisnuit, in prezent nemaifiind aplicabile prevederile referitoare la stabilirea CAS si CASS in functie de salariul minim brut pe tara, selectandu-se la randul 1 "Tip asigurat din punct de vedere al contractului de munca" tipul de asigurat, conform anexei nr. 4 Nomenclatorul "Tip asigurat" la OMFP 1942?2020. Pentru sistemul asigurarilor pentru somaj se va selecta din anexa nr. 4 Nomenclatorul "Tip asigurat" la ordin: "1 Salariat fara studii superioare, cu studii superioare si vechime sub 1 an sau salariat care desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, dar care nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ( Codul fiscal) ", "1.1. Salariat cu studii superioare si vechime peste 1 an, inclusiv, cel care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, dar care nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal” sau "1.2. Salariat in domeniul constructiilor care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal".
Se vor avea in vedere urmatoarele particularitati:
La randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru", OMFP 1942/2020 prevede completarea cu "N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau "Pn" (partial P1, P2 .. .P7), unde „n” reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial. In acest caz se va completa cu P4-partial 4 ore.
Randul 4 "Ore norma zilnica a locului de munca" se completeaza cu programul normal de lucru specific locului de munca al asiguratului, exprimat in ore. Prin program normal de lucru se intelege programul prevazut la art. 112 alin. (1) din Codul muncii (pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana) sau programul normal de lucru sub 8 ore stabilit cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase sau la art. 112 alin. (2) din Codul muncii (in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana). Norma zilnica poate sa fie de 8, 7 sau 6 ore. In acest caz se va selecta 8.
Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna, respectiv 4 ore.
Randul 6 "Ore suspendate in luna" se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, suportata de angajator din fondul de salarii. In acest caz se va completa cu 0.
Randul 7 "Total zile lucrate" se completeaza cu numarul total de zile lucrate si nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna, stabilit conform Legii nr. 53/2003. Intrucat repartizarea programului presupune prezenta la locul de munca doar o singura zi se va completa cu 1.
Raspuns oferit de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalCodulMuncii.ro
Anonim 2021-08-29 19:38:11
Buna ziua! As dori sa va intreb cum se va calcula salariul pt luna anterioara daca jumatate din luna am lucrat cu timp partial de 24 ore/sapt si cea de a doua cu timp normal de 40 ore/sapt. Multumesc!