La art. 95 alin. (2) din Codul muncii se prevede: ”(2) Agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.”
Pentru a intelege mai bine acest tip de contract, am ales un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Exista un contract de munca temporara (tip cadru) pe perioada nedeterminata. Pentru fiecare misiune de munca temporara se va semna un act aditional cu toate elementele conf. art. 92 (2) din Codul muncii, cu perioada de aplicare pe perioada misiunii si specificat faptul ca dupa incheierea misiunii salariatul va ramane la dispozitia agentiei in conditiile specifice initial in Contractul de munca temporara (tip cadru). Cum se prezinta aceasta formula in raport cu art. 95 din Codul muncii?"
Raspunsul specialistilor:
In opinia noastra, daca AMT a optat pentru incheierea unui contract de munca pe perioada nedeterminata cu salariatul, conform art. 95 alin. (2), celelalte alineate ale acestui articol nu mai sunt aplicabile, deoarece alin. (1) si (3) se refera la situatia in care contractul de munca temporara, este si el, in sine, temporar, incheindu-se, pentru o misiune sau pentru mai multe misiuni, cu respectarea prevederilor art. 90 alin. (2) care practic stabileste o durata a acestui contract de maxim 36 de luni.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In ceea ce priveste alin. (4) al art. 95 acesta prevede incetarea contractului de munca temporara la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!
Aceste documente sunt grupate in format electronic in lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege, detalii AICI >>>
Or, in cazul prezentat de dumneavoastra, contractul de munca temporara intre AMT si salariat nu este incheiat pe durata unei/unor misiuni, ca sa inceteze la finalizarea acesteia/acestora, ci este incheiat pe perioada nedeterminata, indiferent daca sunt sau nu misiuni in curs, iar contractul nu inceteaza ci, in perioada dintre misiuni, salariatul ramanane la dispozitia AMT.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.