Initiativa face parte din masurile de punere in aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, avand ca scop obtinerea unei mai bune convergente intre statele membre in vederea crearii unor conditii de trai si de munca mai bune.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Doresc ca toti lucratorii din UE sa fie acoperiti in mod clar de normele de baza, oricare ar fi statutul lor profesional - indiferent daca lucreaza prin intermediul platformelor IT sau efectueaza livrari. Asigurarea unor contracte de munca mai echitabile si mai previzibile sta la baza crearii unor conditii de munca echitabile in intreaga UE.”
Comisia urmareste sa largeasca domeniul de aplicare al actualei Directive privind contractele de munca (link is external) pentru a include noi forme de ocupare a fortei de munca, precum lucratorii la cerere, lucratorii pe baza de bonuri valorice si lucratorii prin platforme.
Datorita imbunatatirii informatiilor care sunt furnizate la inceputul unui contract de munca, precum si a furnizarii acestora in timp util, lucratorii vor fi mai constienti de drepturile lor si, prin urmare, mai in masura sa solicite respectarea acestora.
Pentru angajatori, actualizarea acestor norme va aduce o mai mare claritate si securitate juridica si va permite evitarea concurentei neloiale.
Etape urmatoare
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Partenerii sociali vor putea sa isi comunice opiniile oe subiect pana la data de 3 noiembrie 2017. De asemenea, tema contractelor de munca va fi dezbatuta si in cadrul Summitului social pentru crestere si locuri de munca echitabile, care va avea loc la Göteborg (Suedia), in 17 noiembrie 2017.
Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere legislativa pana la sfarsitul anului.
La 26 aprilie 2017, Comisia a prezentat Pilonul european al drepturilor sociale sub doua forme juridice cu un continut identic: o recomandare a Comisiei, care a intrat in vigoare la data respectiva, si o propunere de proclamatie comuna a Parlamentului European, Consiliului si Comisiei.
Structura finala a Pilonului european al drepturilor sociale consta in 20 de principii si de drepturi care au ca scop obtinerea convergentei in vederea crearii unor conditii mai bune de munca si de trai in intreaga UE.
Sursa: Europa.eu