Asa se face ca angajatorii trebuie sa aiba evidenta orelor lucrate zilnic, de angajatii lor, conform modificarii art. 119 din Codul muncii.
Dupa cum era de asteptat, prevederea aduce dificultati in ceea ce priveste activitatea departamentelor de resurse umane. Managerii HR considera ca digitalizarea acestor procese ar fi mult mai utila, iar Inspectia Muncii sustine parerea specialistilor in domeniu.
"Avand in vedere ca ordonanta de modificare a codului muncii se afla in prezent in Parlament si se discuta amendamentele, Inspectia Muncii este deschisa si asteapta propuneri de imbunatatire a proiectului pe care sa le transmita mai departe. (...) Mai avem cam o luna de zile la dispozitie", informeaza Dantes Nicolae Bratu, seful Inspectiei Muncii.
Pastrarea unei copii a contractului individual de munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, angajatorii mai au o noua obligatie, aceea de a pastra, chiar la locul de munca, o copie a contractului de munca a angajatilor care presteaza activitatea in acel loc. Alt aspect care le da batai de cap angajatorilor, asa ca varianta contractelor in format electronic pare de departe cea mai buna varianta. Ramane de vazut ce decizie va lua Executivul, in acest sens.
Legislatia in ceea ce priveste drepturile angajatilor s-a inasprit, iar autoritatile doresc sa puna punct abuzurilor suferite de salariati.
Munca nedeclarata, o reala problema in Romania
Inspectia Muncii anunta ca munca nedeclarata continue sa creeze probleme in Romania, in contextul in care au fost depistate nenumarate cazuri. In primele 8 luni ale lui 2017 au fost realizate peste 50.000 de controale, numerosi angajatori fiind sanctionati in aceasta perioada.
Au fost depistati mai bine de 21.300 de romani care desfasurau munca nedeclarata, dintre acestia 4.100 fiind fara forme legale de angajare iar 17.600 de cetateni ale caror contracte nu au fost transmise sau au fost transmise fara respectarea legislatiei in vigoare. In acest context, au fost sanctionate circa 10.500, iar amenzile s-au situat la peste 33.4 milioane de lei...citeste mai multe despre munca nedeclarata aici >>>