De aceea, consideram ca un cumul de functii la acelasi angajator se poate realiza numai pentru functii diferite nu si pentru aceeasi functie.
Astfel, intre aceleasi parti (angajator si salariat) se pot incheia si alte contracte de munca dar numai pentru functii diferite.
Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau a acelasi angajator, in baza unor cotracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Ce trebuie sa stim despre cumulul de functii? Ce prevede legea in acest sens si la ce aspecte trebuie sa fim atenti? Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Va rugam sa ne clarificati aspectele ce tin de durata contractului de munca cu timp partial in cazul unui cumul de functii. Avem un angajat cu CIM norma intreaga - 8 ore si se doreste incheierea unui CIM cu timp partial pe o alta functie. Ne interesaza durata zilnica a timpului de munca pentru cel de al doilea CIM."
Raspunsul specialistului:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Nici un angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Cu alte cuvinte, un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, la acelasi angajator, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
Astfel, cumulul este posibil la acelasi angajator, prin incheierea cu acesta a doua sau mai multe contracte individuale de munca dar numai pentru functii diferite.
In cazul cumulului la acelasi angajator, daca un contract va fi incheiat pentru norma intreaga, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, celalalt contract va fi incheiat pentru timp partial de maximum 3 ore pe zi si 15 ore pe saptamana.
Aceasta pentru a nu fi incalcate prevederile art. 115 alin. (2) din Codul muncii, potrivit caruia durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.